Modiga Merida

27 november, 2012
Av

Filmen Modig (originaltitel Brave) är den senaste av Disneys animerade prinsessfilmer, som istället för det typiska ”prinsessa+prins=kärlek”-scenariot handlar om en dotters kärlek till sin familj och framförallt mor. Den vackra rödhåriga huvudpersonen Merida är en typisk antiprinsessa – hon avskyr allt vad hovliv heter och vill inget hellre än att rida runt i skogen med sin pilbåge. Hennes mor Elinor däremot, är av åsikten att om man är född till prinsessa så bör man uppföra sig som en.

Deras relation blir inte bättre när Merida får veta att hon måste gifta sig med en prins från ett grannrike. I protest skämmer den tonåriga prinsessan ut alla de besökande prinsarna genom att vinna den traditionella bågskyttetävling som är valceremonin. Elinor blir självkart rasande, och hon och Merida har ett gräl som slutar med att Merida i ursinne hugger sönder en familjegobeläng och springer ut i skogen.

Där ute i mörkret möter hon en häxa som ger henne en önskning i en kaka; ”Förändra min mor” ber Merida – och får väldigt mycket mer än hon önskat sig.

Nu måste prinsessan fatta rätt beslut och förvandla tillbaka sin mamma innan tiden är ute, om hon inte vill att hennes mor ska vara en björn för evigt.

Jag tycker att filmen modig var bra gjord. Karaktärerna var välarbetade och humoristiskt utformade, med personlighetsgestaltande drag. Historien var bra och innehöll en del överraskningar, hade humor och blev inte så långtråkig. Kort sagt var det en jättebra film.

Men, när jag och min kompis kom ut från filmen, slängde en halväten burk dyra biopopcorn i en plasttunna och klev ut i den kyliga höstkvällen, var vi inte uppfyllda av en bioupplevelse utan snarare en smula uttråkade.

Genom hela filmen kände man att ”jag har sett det här förut”. Alla de klassiska ”sagafaktorerna” fanns med och gjorde berättelsen förutsägbar och lite tjatig.

Jag vill ändå rekommendera den här filmen. Sagor är mysiga. Det skulle inte skrivits så många böcker och gjorts så många filmer som liknar varandra i struktur, personligheter och händelseutveckling om inte den strukturen, de personligheterna och den händelseutvecklingen var bra, rolig och tilltalande. Sagan har sin egna twist och som sagt, en del humor.

Vi ger den tre av fem ugglor.

/Cecilia Wewel och Tove Lindmark


Comments are closed.