Neil Armstrong, Månmannen

10 oktober, 2012
Av

”One step for a man, a giant leap for the human kind.” Så löd Neil Armstrongs så kända fras – sekunden innan han tog människans första steg på månen. Nyligen sades också hans sista ord. Den 25:e Augusti i år dog han av operationsproblem efter att han den 7:de Augusti genomgått en operation. Han blev 82 år gammal. Men minnet av honom lever kvar och stoltheten att människan lyckades landa på en annan himlakropp.

Biografi:

Armstrong föddes i Wapakoneta, Ohio och dog också i Ohio men i Cincinnati. Han gifte sig år 1956 med Janet Elizabeth Shearon och fick med henne tre barn, Eric, Mark och Karen. Karen avled åtta år gammal av lunginflammation orsakad av en tumör i hjärnstammen. Armstrong studerade vid Purdue University i Indiana och tog en examen i aerologi 1955. Detta trots att han var tvungen att avbryta studierna för att delta i Koreakriget där han stred i den Amerikanska flottan. Han var jaktpilot och genomförde 78 flyguppdrag i en F9F Panther. När kriget tog slut åkte han tillbaka till USA och sökte anställning som testpilot på NACAs försökstation på Edwards air force base och fick den.

Den 25 juni 1958 blev han och åtta andra piloter utvalda att delta i amerikanska flottans projekt ”Man in space soonest” (MISS) som jobbade med att på så kort tid som möjligt kunna skicka en man upp i rymden. Projektet lades dock ned i början av Oktober samma år för att NASA bildades och man skulle administrera alla USAs bemannade rymdfarkoster. 1962 blev Armstrong en av de nio nya astronauter i NASAs astronautkår.

Armstrong lyckades överleva med nöd och näppe 1968 då en LLRV kraschade med honom ombord. Han lämnade NASA 1970. År 1971-1979 var Armstrong lärare i teknik vid University of Cincinnati

Den 14 september spreds Niel Armstrongs aska ut över Atlanten från robotkryssaren USS Philippine Sea (CG-58)

Kommentarer:

  1. marcus pantzar - 18 oktober, 2012 13:41

    Jakob, kan du inte skriva om gamla disney filmer också? tex lejon kungen och djungel boken.
    Mvh

    Marcus 8gp