DN på vår skola

3 oktober, 2012

Igår deltog vår skola i DN:s nutidsorientering samtidigt som över 1000 andra skolor. DN anordnar nutidsorienteringen varje år (sedan 1939) och det är Sveriges största kunskapstävling för landets alla ungdomar. Två journalister från DN var på vår skola igår under provet och skrev en artikel utifrån klass 8GPs synvinkel. Journalisterna var med under provet hos GP-klassen och ställde frågor efteråt.

Björnkullabladet fick chans att ställa några frågor till Gunnar Sörbring, skribent, och Lars Lindquist, fotograf. De berättade att de inte visste varför de valt just vår skola, utan det var projektledaren Anna Vallin som tog kontakt med skolan. Det var biträdande rektor Gun som föreslog klass 8GP, dels därför att de var bästa 7:a förra året och dels därför att ge GP-klassen mer uppmärksamhet.

DN-Journalisterna tycker att det är bra att skolorna gör det här testet. Det ger uppmuntran att hålla koll på omvärlden, vilket är bra för allmänbildningen. Man har nytta av att hålla koll på nyheter i världen i skolarbetet också, tycker de.

De pratade också en del om att ha intervjuat förra årets vinnare, som bl.a. fått vara med under nobelmiddagen. Hon tyckte (såklart) att det var en otrolig upplevelse. Journalisterna framhåller att det är en bra belöning.

Det tar ju mycket tid att läsa tidningen varje dag, det är inget en oengagerad tonåring har lust att göra. Gunnar och Lars rekommenderar sida ett och två i DN, samt att lyssna på radio och se på TV. På sidan ett och två står det om många nyheter i korthet. De tycker att det är viktigt att lyssna på radio.

Vi frågar om vad som är bra och roligt med att vara journalist. Gunnar Sörbring (skribent) svarar att han är intresserad av världen och man får var med på många ställen. Som journalist får man resa mycket och berätta vad som verkligen händer .

Lars Lindquist: Det är spännande, man kan visa sanningen, blandningen av ämnen, kultur, sport, ekonomi, mm. gör jobbet kul.