Fysisk aktivitet- utan stress och press?

28 september, 2012

Fysisk aktivitet är någonting oerhört viktigt. Det stärker oss både mentalt och fysiskt, vilket underlättar för oss i vardagliga situationer. Men hur enkelt är det egentligen, att bara börja med en sport sådär helt plötsligt. Framför allt utan tidigare erfarenheter. Och är det möjligt att träna bara för att ha kul och för sitt eget bästa, eller måste man komma upp på proffsnivå…

Mer än hälften av alla dagens ungdomar utövar någon typ av fysisk aktivitet. Fotboll, innebandy, handboll, hockey och tennis är några av de allra vanligaste. Vad är nu poängen med att utöva en sport, eller fysisk aktivitet? Jo, det är nyttigt för både din kropp och ditt sinne. Du får bättre kondition, koordination, styrka och balans. Samtidigt så hjälper det dig att kunna fokusera bättre på uppgifter till exempel i skolan. Så det finns i princip bara fördelar med grundtanken till fysisk aktivitet.

Men, det finns en stor nackdel. Tävlandet och konkurrensen. Pressen; att bli bäst. Spelar du fotboll, eller egentligen vilken sport som helst, så handlar det så klart hela tiden om att bli bättre, utveckla tekniker. Logiskt, eftersom att ju bättre du är på något ju roligare blir det. Men det kommer till en gräns. Då det inte längre blir roligt. Varför? För att det inte längre handlar om att ha kul. Det handlar om att bli bäst.

Vart kommer nu detta ifrån? Varför är det så viktigt att bli proffs inom en sport? Man blir känd och får tjäna pengar på att göra något man älskar att göra. Det finns ett problem; alla kan inte bli fotbollsproffs! Inte hockey eller tennisproffs heller. Hur skulle det gå om alla som idag utövar någon typ av aktivitet blev proffs, tjänade pengar på det? Det finns inte plats för alla på toppen, men ändå verkar så många vilja dit.

Jag tycker att det borde vara annorlunda. Allt ska inte leda till så höga nivåer. Det handlar om att förbättra sin hälsa och ha kul! Idag känns det som om att i de flesta fall så är den grundtanken lite bortglömd. Det handlar enbart om att bli bäst. Träna mest, bli starkast, snabbast, vinna. Vinna, vinna, vinna. Och för att vinna så måste man vara duktig, och för att var duktig behöver man ha börjat träna redan i tidig ålder. Hur går det då för dem som inte kom på att de älskar fotboll förens de är 16? Egentligen räcker det ofta med att vara 12-13 år för att det ska bli svårt. Ska du då börja på en lagsport har det flesta i laget redan övat i flera år. Den som hoppas in senare hamnar efter. Och hur kul är det då, att hela tiden känna att man inte tillför något till ett lag.

Det finns lag som spelar för skoj skull, där det handlar om att hålla form och ha kul, inte om att bli proffs. Men dessa lag är sällsynta, och jag tycker att det borde finnas flera!

Det finns även alternativet individuell sport. Klättring är ett bra exempel. I klättring tävlar du inte mot andra, bara mot dig själv. Klarar du att klättra upp för den där väggen som du inte klarade förra veckan? Där handlar det om att slå sina egna rekord. Men klättring passar ju inte alla. I nästan alla sporter handlar det om att tävla och vinna. Vinner du inte, får du inte tävla vidare, inte utveckla dina kunskaper lika mycket. Ska det verkligen vara så? Det tycker inte jag.

Fler borde få chansen att kunna utöva en sport de gillar eller vill testa, oavsett ålder, förutsättningar eller tidigare erfarenheter. Alla borde få chansen att utvecklas inom teknik och kunskap utan att känna stor press. Att bara få ha kul och röra på sig. Men så är det inte nu, vilket är trist. Det borde vara enklare. Om det var lättare skulle fler barn och ungdomar få träna mer, och då även lära sig mer om både hälsa och kost, något som kan påverka samhället i en positiv riktning. Det kan minska fetman, och fler kanske kan prestera ännu bättre i skolarbetet.

Så är det inte på tiden är det ändras på detta? Fler lag som inte kräver höga förkunskaper, utan där sport handlar om att ha kul, samarbeta och att i första hand tävla mot sig själv!

1. Ida - 28 september, 2012 22:51

håller med!! bra skrivet! :)

2. Gun Lindqvist - 3 oktober, 2012 22:52

Trots att jag oftast tycker om att tävla och gärna vinna så håller jag med dig i det du skriver. Det finns så mycket som är roligt man kan göra utan att tävla. Vi mår ju bra av att röra på oss och det känns onödigt om tävlingsmomentet gör så att en del avstår från rörelse. Bra Isabella!