Lärarstrejk? – Ja, tack!

26 september, 2012

När man är i min ålder så har man alltid problem och saker att oroa sig för. Jag kan oroa mig för finnarna på min näsa, att det är krig i Syrien, att jag går i nian och ska få slutbetyg, att polarisarna smälter, att någon av klasskompisarna sa något taskigt, att någon annan sa något snällt – men inte till mig – och att jag fått en såsfläck på min tröja, allt under loppet av fem minuter. Jag kan ha panik och inte fatta någonting, för att nästa stund veta precis vad jag vill men inte hur jag ska få det, för att i nästa vara så där underbart lycklig och glad.

Kort sagt är livet svårt. Man tror kanske att det slutar vara svårt. Ofta tror jag det. Ibland förstår jag att det inte är så.

Något av det viktigaste som sker i mitt liv nu är det där jobbigt tråkiga, svåra och irriterande som kallas skolan. Skolan är viktig. Även om man inte alltid vill erkänna det så är det så. Skolan är viktig. Lärarna är viktiga. Lärarna sätter betygen. Lärarna bestämmer när vi ska ha prov och hur svåra de ska vara. Lärarna hotar med att ringa hem och de skriver upp om vi är sena. Lärarna tjatar på oss att vi ska räcka upp handen. Vi får inte komma med dumma kommentarer – fast det ger oss uppmärksamhet och bekräftande skratt – lärarna ger oss läxor. Lärarna försöker på sitt lite patetiska sätt säga att ”du kan alltid komma och prata med mig”. De försöker engagera allt och alla och sätter upp mål. De tar av samma kille mössan sjutton gånger om dagen – ger Aldrig upp heller – de frågar oss vad vi vill och säger att vi får vara med och påverka.

Och så finns det en detalj som jag av någon anledning glömt att nämna. Den där detaljen som faktiskt ska vara anledningen till att vi går i skolan över huvud taget. Vi ska ju lära oss saker. Det finns mycket saker som vi måste lära oss. Det är därför lärarna är där, för att ge oss en utbildning. De ska hålla lektioner som ger oss information som vi kan ha nytta av i framtiden. Och just det här är bland det viktigaste som sker i våra liv. Det tycker jag är läskigt.

Lärare har låga löner. Lärare måste göra allt det jag nyss har nämnt plus en massa planering och en massa förberedelser för de där otroligt informativa lektionerna de håller. Dessutom så måste de utvärdera oss, skriva omdömen, sätta de där förbannade betygen. Det är ett ganska stort jobb. Om man sen tänker på att hur bra eller dåligt de gör allt det här – framför allt beroende på resultaten av allt det här – påverkar framtiden något kolossalt. För vad är vi om inte framtiden? Vi är framtidens arbetskraft. Vi måste stå för framtidens idéer. När vi blir vuxna, blir de som har hand om allt viktigt och oviktigt här i livet gamla gubbar och gummor på ålderdomshem, som vi förutom allt annat också måste ta hand om. Vi kommer att ta hand om världen utefter vår egen världsbild, med de förutsättningar de nuvarande makthavarna (de vuxna) gett oss. Och de som kan påverka det här, det är lärarna. Lärarna! De där jobbiga tråkiga vuxna människorna som plågar oss, år ut och år in. Det kanske verkar på dem som om de är där för att se till att vi inte har våra mössor på oss, att vi ställer upp stolarna och städar i kontoren. Men anledningen till att de är där är inte att skälla och tjata och plåga. Anledningen till att de genomgått en flera år lång högskoleutbildning, anledningen till att de kliver upp varje morgon och går till jobbet, den är klar. Det är för att vi ska lära oss någonting. Förhoppningsvis så mycket att vi när den dagen kommer är redo att axla ansvaret, som väntar på oss. Om man tänker på det på det här sättet tycker jag att lärarna förtjänar mer än vad de får idag!

Det här tycker jag att både elever och lärare borde tänka på. Jag kräver inte mycket, bara att ni någon gång tänker på den faktiska anledningen med skolan. För den kanske blir en lite bättre plats då. Och det kan behövas!

Jag har flera gånger den senaste tiden sett eller läst om skolklasser som får I-pads och datorer. Men jag lovar att om inte läraren är kompetent så spelar utrustningen ingen roll hur elektronisk och flashig den än är. Någonting i skolvärlden är felprioriterat för något av det viktigaste i en tonårings liv och för hennes framtid är att ha kompetenta lärare. Att lärare får så låga löner är skandalöst, jag tycker det är nödvändigt att göra något åt saken!

1. Gun Lindqvist - 29 september, 2012 10:42

Ja Cecilia! Det är ju precis vad det handlar om. Underbar text!

2. Anna Taube - 29 september, 2012 12:48

Cecilia! Fantastiskt skrivet. Vad duktig du är med ord! Och vilken fantastisk analys utifrån ert perspektiv, elevernas! Heja!!