Allt jag säger är sant!

16 juli, 2012
Av

”Ibland när jag tittar mig i spegeln får jag lust att bita mig själv lite i axeln. Bara smaka, liksom. Testa om jag är ens hälften så god som jag ser ut. Ibland får jag lust att ge mig själv en örfil också, men det är en annan sak. Jag har: Mörkt hår i frisyrer du inte trodde fanns. Kläder i tusen färger. Fräknar på näsan, pärla i läppen och ganska ofta en tjusig hatt på huvudet. Jag är: Sexton år och i det närmaste elektrisk.” Allt jag säger är sant, Lisa Bjärbo

Jag har läst boken Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo, som handlar om 16-åriga Alicia som bestämmer sig för att hoppa av gymnasiet. Hon har egentligen ingen anledning, det är bara det att hon tycker att det är onödigt att sitta i en skolbänk och lära sig om trista saker. Hon ska göra stordåd ju! Men det är tydligen inte bara att ”Hejdå nu slutar jag”. Man måste tydligen ha en konkret handlingsplan också. Det blir inte heller bättre när både hennes bästa vän och  föräldrar börjar med sitt tjat. Vad ska du göra nu?! Du måste ha en ordentlig utbildning! Du kan inte bestämma sådant här själv! Och så vidare, och så vidare…

Hon flyttar hem till sin förstående  mormor som stöttar henne genom allt hon gör. Alicia får jobb på ett Café och allt rullar på. En dag kommer en kille och hans flickvän in för att fika och Alicia får genast upp ögonen för den grekiske guden som visar sig heta Isak. Alicia och Isak kommer allt närmare varandra…

Den här boken är verkligen en ”måste-läsa-bok”! Den är skriven med ett språk som ungdomar oftast pratar med, till exempel roliga slangord. Boken innehåller mycket humor och man fnissar sig igenom stora delar av boken, mycket för att man just känner igen sig i sättet att tänka och de situationer hon råkar ut för. Bli inlåst på skoltoaletten, vilja sova längre än föräldrarna tillåter, göra bort sig inför den man är kär i och så kan listan fortsätta… Men den handlar även om hur det känns när något så ofattbart inträffar att man bara kan gråta. Livet tar nästan slut.

En negativ sak var att det ibland inte hände så mycket i boken, det blev en aning enformigt. Men det gör inte mig någonting. Boken var väldigt bra och det borde finnas fler böcker av det här slaget!

Den här boken får 5 av 5 ugglor av mig på grund av att den har ett språk man själv använder, man känner igen sig i boken och den är väldigt rolig!

Comments are closed.