Eurovision Song Contest 2012: Baku, Azerbajdzjan

7 juni, 2012
Av

Nu har ännu en tävling gått förbi. En tävling som dyker upp en gång om året. En tävling där alla länder inom hela vida Europa får sin chans att få visa sina största stoltheter, få visa lite av landets kultur och framförallt vinna hela tävlingen! Jag pratar såklart om Eurovision Song Contest.

I år var det Azerbaijan, landet som så många hade i tankarna under de senaste veckorna men som nästan ingen varken kunde stava eller uttala fick äran att hålla tävlingen eftersom deras sångfåglar Ell/Nikki vann tävlingen förra året för Azerbajdzjan med ”Running scared”. De hade byggt en helt ny arena i Baku vid namn Crystal Hall där artisterna fick tävla under de två semifinalerna och finalen. Och visst var det ganska imponerande att se det som det lilla, lilla landet vid Europas gräns byggt på cirka ett år. Det var också fina områden i det lilla finare området i Baku som de visade upp. Men Azerbajdzjan hade mycket att dölja som de verkligen inte ville visa under Europabesöket. Utanför den kvadratkilometer som visades under tävlingen finns ett kaos av samhälle i diktatur och där homosexuella inte ses som människor utan som djur och blir nerslagna och där kvinnor inte kan röka utan att ses som horor. På programmledarna märktes det också att det var ett väldigt oroligt samhälle. De var väldigt stela och med fastklistrade miner hela tiden och i samma positition med kroppen väldigt mycket. Kanske hade deras familjer dött om de hade gjort bort sig. Vi vet inte. Men en sak kanske vi kan ana. Alla deras steg var koreograferade och helt bestämda vad de skulle göra och inte göra.

Det var inte många artister som engagerade sig i denna fråga. Bara några få. En av de var Sveriges Loreen. Hon gick runt i olika delar av Baku och pratade med aktivister och engagerade sig i de mänskliga rättigheterna. Hon var till och med nära på att bli diskvalificerad ifrån tävlingen om hon inte svarade rätt på en fråga i en intervju på grund av detta.

Tävlingen var uppdelad i tre delar. Två semifinaler där länderna kvalade uppdelat i dessa. Sverige skulle tävla i den andra semifinalen. Den första semifinalen hölls på tisdagen den 22 maj. Favorittippade var Ryssland med gummorna i Buranovskiye Babushki som med sitt helt absurda och samtidigt väldigt roliga nummer ”Party for everybody” skrev sig in Européernas hjärtan redan innan tävlingen hade startat, och Irland med deras populära enäggstvillingar John och Edward som tillsammans bildar Jedward, som efter sin topplacering förra året med ”lipstick” tävlade igen med ”Waterline” som var minst lika glad och trallvänlig som sin föregångare. Semifinalen höll bra stämning, bra låtar och bra spänning. Alla favoriter höll i den första semifinalen. En dags väntan till nästa tävling. Loreen får ett bra motstånd och det börjar bli mer spänning hemma i de svenska sofforna. För även om Loreen hade varit den största favoriten genom hela tävlingen kunde man ju aldrig vara säker. För att få röster i Eurovision måste låten passa in i alla kulturer och dessutom vara spännande och extra bra än de andra. Men egentligen hade vi inte behövt vara oroliga alls. Loreen höll och gick vidare till finalen som femma i ordning av tio utan inbördes ordning. Ytterligare en dags mellanrum tills den stora dagen till slut var här. 20 bidrag hade gått vidare från semifinalerna och så var de fem länderna som kallas för the big five, som ger så mycket pengar till EU att de garanteras en plats i finalen vidare. Dessa länder är Spanien, Sorbrittanien, Frankrike, Tyskland och Italien. Det 26:e bidraget som tävlade var Azerbaijan som såklart garanteras en plats på grund av sin vinst föregående år.

När alla bidrag uppträtt så började spänningen öka i hela Europa. 42 länder skulle ge sina poäng till 26 länder. Det skulle ta ett tag, det visste alla. Det började ganska bra för Sverige då vi gick upp i ledningen direkt eftersom vi fick poäng ifrån alla länder (förutom Italien). Det var två andra länder som också drog förbi de andra, Serbien och Ryssland. Sverige behöll ledningen fastän vi inte var helt självsäkra eftersom Ryssland och Serbien var hack i häl. Men sedan hände det ofattbara. Sverige började få tolvor. Vi fick många, många tolvor och vi drog verkligen ifrån. De Svenska kommentatorerna blev helt hysteriska. Många glädjerop utropades i tvsofforna hemma i du gammla du fria landet. Vi fortsatte och fortsatte så tills det 42:a landet hade gett sina poäng. Det var klart. Det otroliga hade skett. Sverige hade vunnit!

Såhär var resultaten när tävlingen var slut:

1. Loreen-Euphoria, Sverige
2. Buranovskiye Babushki-Party for everybody, Ryssland
3. Zeljko Joksimovic-Nije ljubav stvar, Serbien
4. Sabina Babayeva-when the music dies, Azerbaijan
5. Rona Nishliu-suus, Albanien
6. Ott Lepland-kuula, Estland
7. Can Bonomo-love me back, Turkiet
8. Roman Lob-standing still, Tyskland
9. Nina Zilli-L´amore È Femmina, Italien
10. Pastora Soler-Qédate conmigo, Spanien
11. Pasha Parfeny-Loutar, Moldavien
12. Kaliopi-Crno E Belo, Makedonien
13. Mandinga-Zaleilah, Rumänien
14. Donny Montell-Love is blind, Litauen
15. Ivi Adamou-La La Love, Cypern
16. Gaitana-Be my gest, Ukraina
17. Eleftheria Eleftheriou-Aphrodisiac, Grekland
18. Maya Sar-Korake ti znam, Bosnien & Hercegovina
19. Jedward-Waterline, Irland
20. Gréta Salóme & Jónsi-Never forget, Island
21. Kurt Calleja-This is the night, Malta
22. Anggun-Echo, Frankrike
23. Shoud´ve known better, Danmark
24. Compact Disco-Sound of our hearts, Ungern
25. Engelbert Humperdinck-Love will set you free, Storbrittanien
26. Tooji-Stay, Norge

Större delen av Sverige var överlyckliga. Mångas största dröm hade blivit sann. Det var fester och annat hysteri runt om i Stockholm och i de övriga delarna av Sverige. Vid det största firandet i Stockholm vid Sergels torg, så badade folk i fontänen och många kändisar kom dit också. Sverige hade också nästan slagit rekord i poäng men hade hamnat på en andraplats efter Alexander Rybak som 2009 vunnit för Norge med ”fairytale”.

Loreen blev ytterst hyllad. Av både Svenska folket och av de tidigare vinnarna som Herreys och Carola och andra kändisar som skrev hyllningar på twitter. Även på Loreens konsert vid Sergels torg, precis när hon kommit hem, så kom det många jublande människor. Men det fanns också kritik i djungeln av hyllningar. Sverigedemokraterna uttryckte sig ”Sverige?”. Med det menade de att Loreen tydligen inte var tillräckligt ”svensk” för att representera Sverige i Eurovision. Bara för att hon inte heter Liselotte och sjunger på Svenska. Men skaran bestod av mest beundrare och vi, Sverige, är nog väldigt stolta över vår Loreen. För jag tror att Sverige inte bara hoppas på att vinna. Det är inte bara artisten och låten som spelar roll. Det är landets stolthet, att vi vill visa upp vårt land så bra som möjligt och att visa att vi fortfarande är en del av Europa, en del som fortfarande är viktig som jag tror är en så viktig del i Eurovision song contest.

Hursomhelst, Grattis Loreen och Sverige och nästa år, far spektaklet till Sverige!

Kommentarer:

  1. Erika - 7 juni, 2012 20:40

    Jättebra artikel! Jag var på Sergels torg och såg Loreen! :)