Prao, ett första steg in i karriärsvärlden

3 april, 2012
Av

Prao, en möjlighet att komma in i den enorma lådan med karriärer. En möjlighet att blicka in i ett jobb som man utför varje dag. En möjlighet att få visa vad man går för. Det är precis det praoen handlar om.

Praoen utförs i Södertörns friskolas fall i årskurs sju och åtta, men i de flesta skolor så utförs den bara i årskurs åtta. Praoen pågår i två dagar i sjuan och två veckor i åttan. Man kan välja helt valfritt var man vill praoa, bara man får arbetsplatsens tilllåtelse och underskrift. Det är ett stort plus och dessutom mycket rimligt eftersom man i det verkliga arbetslivet har möjlighet att söka vilket jobb man vill.

Jag tänkte berätta lite om min prao: Jag praoade på en djuraffär i farsta centrum. Det var väldigt roligt och jag fick möjlighet att göra många arbeten som man kanske inte får på alla praoplatser. Det var alltifrån att städa akvarier, ställa upp varor och dessutom pricka av varor.

Så praoen är alltså en möjlighet att få testa på det man vill göra i framtiden. En liten skjuts i de svåra valen och en möjlighet att också visa ansvar. Detta tycker jag är är väldigt viktigt. Så nu är det bara att vänta tills nästa praoperiod, i åttan. Den tror jag kommer bli lika spännande och lärorik som den här.

Kommentarer:

  1. Gun Lindqvist - 3 april, 2012 22:45

    Om det blir som du har beskrivit det har praon fyllt sitt syfte. Härligt och bra skrivet! / Gun