Skolverket moderniserar kursplanen

1 april, 2012

Matematik, snart ett minne blott?

Skolverket har i tysthet genomfört undersökningar om hur mycket matematik som används i verkliga livet och resultaten är läskiga.

Matematik används i princip inte alls!

Hur mycket matte har man inte pluggat i sitt (relativt sett) unga liv? Nu visar det sig att det, i princip, var onödigt. Det är bara några få procent av Sveriges yrken som har någonting med matte att göra över huvud taget. Däremot använder över 75 procent datorer i sitt jobb, minst en timme varje dag! (och 100 % av Sveriges skolungdomar använder datorer minst en timme varje dag).

Nu är det också meningen att dessa datoranvändande högstadieelever ska få professionell datorundervisning. Man vill börja så fort som möjligt så alla lärare i matematik ska få en sju veckor lång intensivkurs i att använda och undervisa om datorer. Kursen är planerad att hållas under sommarlovet på alla Sveriges högstadieskolor och en mängd datorexperter och pedagoger är engagerade i det här projektet.

Från och med höstterminen år 2012 kommer matematik inte längre att finnas på schemat, medan datorkunskapen tar över och alla mattelärare får byta ämne. På lärarhögskolan ska det också undervisas i många nya ämnen. Utöver den nya datorundervisningen kommer också undervisning i kinesiska för att vi från och med år 2015 även ska kunna få undervisning i det nya världsspråket. B-språken tyska, franska och spanska stryks från schemat, även här har undersökningar visat att endast 7 % av sveriges högstadie- och gymnasie-elever har nytta av sitt B-språk senare i livet.

Det kommer, såklart, fortfarande finnas möjlighet att studera både matematik, tyska, franska och spanska, men dessa ämnen kommer inte längre tillhöra kursplanen och de kommer definitivt inte att vara viktiga för att bli godkänd. Går man på högstadiet kommer man dessutom kunna söka sig till speciella föreningar om man har intresse i ämnena. Sen kan man söka en speciallinje på gymnasiet för att studera matematik, för det finns ju såklart de här få procenten som faktiskt fortfarande använder matematik i arbetet.

”Vi förväntar oss faktiskt att även dessa få procent kommer att minska, troligen är matematiken ett utdött koncept inom tio år.” (ett citat från en TV-intervju med en anställd på skolverket)

Det känns lite som om världen hamnat på sniskan, jag har alltid gått runt och trott att matte är så viktigt. Men tydligen hade jag fel, dessa undersökningar stämmer faktiskt, tro det eller ej. Det är synd, för jag är mycket duktigare på matematik än på att använda datorer. Men det kanske kommer att förändras nu? Det får framtiden utvisa!

1. Tove - 2 april, 2012 16:46

Jättebra Cilly, fantastiskt.
    Jag skule säga att den här var bättre än den med älgen<33

2. Ida - 2 april, 2012 18:16

Jag håller med Tove, denna var jättebra! Men vad kommer hända med mattelärarna???