Kony 2012

27 mars, 2012

Den senaste veckan har en viss youtube-video spridit som en löpeld över sociala medier världen över; vilket var precis det som var meningen.

Vet du vem Joseph Kony är? Trodde inte det.

I flera år har Kony kidnappat barn. Han tvingade flickorna till att bli sexslavar och pojkarna till soldater. I många av fallen har han även tvingat barnen att mörda sina egna föräldrar.

Invisible Children, organisationen bakom videon, har ett projekt de lät uppmärksammas genom sociala medier. De ska den 20 april ‘sprida ordet’, stora affischer ska sprida sig i städer världen över och göra Joseph Kony känd. Och inte för det han har gjort är bra utan snarare för att det är dåligt.

Organisationen säger att Kony klarat att göra detta i så många år för att han gömt sig och ingen vet vem han är. De vill göra honom känd så att han kan stoppas.

Men  videon och projektet de håller i är under kritik. Invisible Children har bland annat tagit en för stor del av pengarna som skänks själva. Kony ska också ha varit verksam för många år sedan, och organsiationen stödjer den Ugandiska armen (när Kony inte längre ska finnas i Uganda) som använder sig av ungefär samma taktik som LRA (Konys organisation).

Jag tycker detta ska uppmärksammas. Även om Invisible Children kanske inte är den mest pålitliga organisationen i världen har den fått stöd från bland andra den amerikanska regeringen. Detta är ett projekt jag stöder, för Joseph Kony HAR gjort allt detta och han ÄR faktiskt etta på listan av världens mest efterlysta och farligaste brottslingar och det här kan vara en väldigt stor chans att fånga honom.

Vad tycker ni? Videon kan ni hitta här: http://www.youtube.com/watch?v=Y4MnpzG5Sqc