24 deltagare, 1 överlever, allt direktsänds

26 mars, 2012

En huvudstad, 12 distrikt. The Hunger Games är en bok som utspelar sig i det som skulle ha varit USA efter alla naturkatastrofer. USA finns inte längre, istället finns det 12 olika distrikt som tillverkar olika saker åt huvudstaden Panem. Huvudstaden styr allt. Det är de som har makten. En gång i tiden slog alla distrikt tillbaka och det var då det trettonde distriktet utplånades. Som påminelse för att det inte ska hända igen måste alla distrikt en gång om året skicka en pojke och en flicka att delta i hungerspelen. Dessa barn skickas till huvudstaden där de i en vecka blir stylade, får äta god och mäktig mat och får en chans att låta folket i huvudstaden lära känna dem. De vill att någon ska sponsra dem när hungerspelen börjar. När de väl är inne på arenan finns det inga regler och det kan bara finnas en levande segrare. Allt direktsänds.

Den här boken vet jag att jag aldrig kommer att glömma. Man får en känsla av att TV och media kan gå väldigt långt  för att få en bra TV-show. Om man tänker på de teveprogram som finns nu som t.ex som big brother, liksom vad är det för ett program? De stänger in personer i ett hus för att de ska göra så många dumma saker som möjligt och en åker ut varje vecka. Det är inte ens roligt! När man har läst den här boken förstår man. Det är inte kul att vara med i ett sånt program. Det kanske verkar kul i början men när man väl är där är det hemskt. När de som gör programmet börjar tycka att det blir för tråkigt att titta på skickar de in massa monster eller gör så att det blir jättekallt inne på arenan. Boken gör så att man förstår hur långt de är villiga att gå för ett bra program. De bryr sig inte alls om hur deltagarna mår. Och inte heller att de bara är barn.
Jag tycker att karaktärerna i boken är bra. Det handlar ju för det mesta om hjältinnan Katniss. Hon är en bra och trovärdig karaktär. Ibland kan jag tycka att hon går lite för långt och är lite överdriven. Hon gör ofta ganska små saker till stora. Men jag tycker att Katniss är en bra huvudperson, hon är stark och man vill verkligen att hon ska vinna.
Peeta är pojken som tävlar från samma distrikt som Katniss. När man läser boken känner man sig lite sorgsen för hans skull. För att man vet att det kommer att gå bra för Katniss, men det kommer inte gå lika bra för Peeta.

Den här boken är bra skriven och har bra handling. Man vill läsa nästa bok så fort när man läst ut den första. Jag ger den fyra ugglor av fem.

1. Hanna Gunnerhed - 26 mars, 2012 16:04

Men nej Inez, är du galen? FEM av fyra möjliga! ;) <3