Oblivion High – Näcken går i skola i Upplands Väsby

20 mars, 2012

Soon Mi är en helt vanlig tjej som bor i Upplands Väsby. Hennes mamma kommer från Korea och hennes pappa är försvunnen, men hennes liv flyter på som för vilken vanlig högstadieelevs som helst. Det vill säga, ända tills hon träffar Nix.

Nix är en japansk utbytesstudent som ska komma och bo i Soon Mi’s familj. Men han beter sig väldigt mystiskt och verkar inte veta något alls om japan. Och utan att de riktigt förstår hur det gått till dras Soon Mi och hennes bästa vän Nin in i en värld full av mystiska varelser och underlig svensk mytologi.

Vem är människa och vem är sagoväsen? Vad är vanliga skolproblem och vad är mystiska händelser kopplade till den andra världen? Och vem är egentligen Nix?

Den svenska mangan Oblivion High är fascinerande, spännande och rolig. Jag har inte läst särskilt mycket svensk manga, men alla de serier jag läst hart varit mycket bra och Oblivion High är inget undantag.

”Manga” är japanska och betyder ”tecknade serier” – vilket är precis vad det är. Det är japanska tecknade serier och kan handla om i princip vad som helst. Samurajer och ninjor slåss mot robotar och rymdvarelser är inget konstigt, det kan handla om magi och fantasyvärldar lika gärna som vanliga gymnasieelever. Inget är omöjligt. Och jag tror att det är det som får miljontals ungdomar, barn och vuxna världen över att fascineras av manga.

Oblivion High är tecknad av Nina von Rüdiger och handlingen är skriven av Johanna Koljonen. Mangan utkom på grund av olika konstiga omständigheter först i Finland, men utkommer nu på svenska och jag rekommenderar starkt att man försöker sig på att läsa den, även om man normalt inte läser manga.

Handlingen kretsar nästan enbart kring svensk mytologi och svenskt skolliv, så den är lätt att förstå för folk som inte är insatta i Japansk kultur. Dessutom är det en väldigt intressant och spännande historia och den är full av roliga karaktärer.