100 elever i varje klass

5 mars, 2012

I vintras åkte massor av lärare till Bangladesh. Ett land mellan Indien och Pakistan. Jag fick chansen att intervjua en av de tre lärarna från vår egen skola, Susanna Jogevall.

- Vad är ditt intryck av Bangladesh?
- Ett land fullt av människor (cirka 160 miljoner på en liten yta som är en tredjedel av Sveriges!) som välkomnade oss/mig med värme och nyfikenhet. Familjen som jag och Bosse bodde hos välkomnade oss på ett hjärtligt sätt. Vi fick ta del av deras vardagsliv och lära känna dem.

- Vilka var det som var med?
- 18 lärare och rektorer från fem skolor i Sverige och en politiker. Vi var från den enda grundskolan. De andra kom från gymnasium och en folkhögskola. Från Södertörns friskola åkte jag, Bo Hiort och Carina Taube-Sidh.

- Hur är Bangladesh olikt från Sverige?
- Det var inte många områden som inte var bebyggda eller fulla av odlingsmark. Varenda liten del av marken användes till något och människorna tog till vara på det mesta så att inte så mycket gick förlorat.

I en högstadieskola som jag besökte gick det över hundra elever i varje klass! Flickorna satt i en sida av klassrummet och pojkarna i en annan.

Bangladesh är mycket fattigare än Sverige. En elvaårig pojke vi träffade jobbade på ett tegelbruk, han tjänade runt tre kronor om dagen och var borta från sin familj i sex månader när han jobbade och sov bredvid tegelbruket.

Det jag kände ändå var att de flesta var hoppfulla inför framtiden. De flesta mammor vi pratade med ville att deras barn skulle studera och ville gifta bort sina döttrar när de var unga. Barnen ville också studera och bli doktorer, lärare eller ingenjörer.

Hur ser miljön ut?
- Bangladesh är ett mycket platt land fullt av ris och rapsfält. Det är också tropiskt med ljusgröna palmträd. Sen finns det också många tegelbruk med långa skorstenar där svart rök åker ut och förgiftar luften. Det är lite svårt att andas i luften, då det sticker till i näsborrarna. På vägarna är det fullt av bilar, cykeltaxis, helfulla bussar och taximopeder som åker lite hur som helst. I huvudstaden Dakha, med mer än 15 miljoner invånare, är det svårt att ta sig fram för den tunga trafiken och luften är mycket förorenad. I stadens utkanter ligger det också stora slumområden där flera av bostäderna endast består av plåtskjul eller är gjorda av plastpåsar.

Saknade du skolan?
-Jag saknade mina elever ibland…