Tiodans

20 februari, 2012

Om jag säger tiodans är det nog många som säger ”vadå”? Egentligen vet nästan alla vad det är, de har bara inte hört ordet. Om du har sett Let’s dance på tv så vet du vad det är i alla fall. Tiodans består av tio olika pardanser som man antingen kan tävla i eller bara utöva för skojs skull.

Jag har dansat tiodans i 2½ år och tävlat i nästan 2 år. Jag började dansa för att jag såg en reklam för en danstävling och gick och kollade på den. Jag tyckte att allt var jättehäftigt så vi tog kontakt med  klubben som hade tävlingen. Några år senare tävlade jag själv i den  tävlingen! Jag började att dansa kille (den som för), med en tjej. Vi tävlade sammanlagt i 8 tävlingar. Första året gick det jättebra, vi vann nästan alla tävlingar. Andra året gick det inte så bra, vi kom på pallen en gång, trea… Nu dansar jag inte med henne längre utan dansar själv som tjej.

Tiodans består av fem latinamerikanska och fem standarddanser. Jag tycker att Vals är den roligaste standarddansen. Cha-Cha är den  roligaste latindansen. Det är nog för att jag tränat på de längst, och kan de bäst.

Standarddanser (stillfulla, vackra): Vals, Tango, Slowfox, Wienervals och Quickstep.

Latinamerikanska danser (partydanser, rytmiska): Samba, Cha-Cha, Rumba, Paso doble och Jive.

Varje dans har en egen karaktär som man ska försöka få fram. Lyft är förbjudna i alla danserna.

Modern vals är en modernare vals, som kommer från England, med långsammare tempo och lite ändrade steg. Det blev ”English Waltz” eller modern vals. Den dansas i alla tävlingsklasserna.

Paso doble kommer från Spanien och betyder ”dubbelsteg” på spanska. ”Passon” som den också kallas är en livlig och kraftfull dans och dansas till ”marschlåtar”. Rörelserna ska efterlikna tjurfäktning, med killen som tjurfäktare och damen som den röda capen.

När man tävlar i tiodans så tävlar man i klasser efter nivå och ålder. Åldersklasserna är Barn, Junior, Youth, Adult och Senior. Nivåklasserna är  rekryteringsklasser: 1-dans, 2-dans, sen är det C-klass, B-klass och A-klass. Själv dansar jag i Junior 2-dans. Om det är många i samma omgång på en tävling, till exempel A-klassen på ett SM, så kan det först bli uttagning; 5 danser på rad, sedan semifinal som också är 5 danser på rad och sist final, 5 danser till. Det blir riktigt jobbigt.

Kläder och utseende spelar stor roll i tiodans så det går åt mycket pengar på det i de högre klasserna. En klänning i A-klass kan kosta mellan 4000 och 10 000 kr. Det handlar om att se bra ut och att ha bra dansteknik såklart. Hela framträdandet från att man går ut på golvet tills man går av bedöms av domare längs sidorna.

Man måste inte tävla i både standard och latin. Antingen tävlar man i tiodans, standard eller latin. Svenska mästare i tiodans och i standard är Elisabeth Novotny och Yvo Eussen, och i latin är det Veera Kinnunen och Stefano Oradei. Världsmästare i tiodans är Bjoern Bitsch och Ashli Williamson.