Melodifestivalen 2012, deltävling två

13 februari, 2012
Av

En ung sjuttonåring på hemmaplan, ett rockabillyband, en baladdrottning, en gammal alcazarräv, ett tjejband på fyra som helt plötsligt gjorde det ”coolt” att spela dragspel och flöjt, två osäkra kort och en folkkär artist som gör melodifestivaldebut. Det var de åtta som tävlade om de två platserna till globen lördagen den 11 februari.

Scandinavium kokade av spänning. Sån spänning man inte kan låta bli att känna inför en till deltävling av melodifestivalen. Det var många väldigt bra nummer och det var jättehård konkurrens. Programledarna drog som vanligt ner nervositeten och ersatte den med mycket skratt istället. Den här lördagen var inte den tredje programledaren Helena Bergström närvarande på grund av en annan föreställning men Sarah Dawn Finer och Gina Dirawi gjorde sitt bästa för att göra succé utan henne och de lyckades hålla en deltävling som många nog kommer minnas efteråt. Som sagt var det väldigt hård konkurrens mellan artisterna. Alla hade något som verkligen representerade dem och visade vad de stod för.

Först ut var Ulrik Munther som kom in med sin rostiga gitarr (den såg rostig ut) och ett munspel som satt i någon sorts behållare framför ansiktet på honom. Unge Munther var helt klart den favorittippade i deltävlingen. Han deltog i lilla melodifestivalen 2009 och vann. Därefter vann han även MGP nordic och han har också släppt en cover på youtube av lady gagas ”born this way”. Inte så många visste om hans låt verkligen var bra även om de hade det på känn. Men det var helt sant att han var bra. Han sjöng sin trallvänliga låt ”soldiers” för scandinavium och de flesta fullkomligt älskade låten. Låten handlar om relationsproblem och hur man löser dem.

Näst ut var rockabillybandet från Torsby, Top cats. De hade en låt som också var ganska trallvänlig, ”baby doll”. De var inte så favorittippade men gjorde ett bra framträdande som fick en del raggare, och säkert andra också, att rösta på dem. Det var lite oklart vad låten handlade om men den var bra så egentligen spelade det inte så stor roll. Deras kändisliv startade med att de kom till semifinalen i talang 2010 och därefter har många haft deras namn i biblioteket i hjärnan.

Efter Top Cats var det Sonja Aldéns tur att erövra scenen. Många känner säkert till hennes namn eftersom hon medverkat i festivalen tidigare med bland annat ”för att du finns” 2007, som den gången räckte till en tredjeplats. Hon var också låtskrivare till The Poodles ”night of passion” som 2006 kom fyra i finalen. Det här året tävlade hon med en låt som hette ”i din himmel”. Mycket dimma på golvet och en stor bro sträckte sig över scenen. Mitt i låten går hon över bron och det tror jag sabbar hennes låt. Den handlar ju delvis om livet efter döden och saknaden efter en död, men det överdriver låten litegrand.

Andreas Lundstedt var också med i tävlingen och sjöng för en gångs skull på svenska med sin ”aldrig, aldrig”, något han inte gjort sedan 1996 när han kom tvåa med ”driver dagg, faller regn”. Efter det har han deltagit med Alcazar massor av gånger men aldrig vunnit. Men det här framträdandet tycker jag blir lite stelt och bakgrundsdansarna ser ut som skyltdockor, det var inte ett särskilt bra framträdande.

Timoteij var också med i kvällens deltävling. Sedan de 2010 kom fyra med deras ”Kom” har de varit väldigt kända och de har bland annat gjort en låt tillsammans med Alexander Rybak. Men kvällens låt var inte lika bra som deras förra och sjöng inte in sig i hjärtat lika mycket på mig.

De två osäkra korten var David Lindgren, känd musikalartist och Mimi Oh som 2009 släppte sitt debutalbum, ”1986″. Lindgren framförde en låt som hette ”shout it out” med en touch av David Guetta och populär danspop och breakdansade faktiskt in sig i sveriges hjärta. Mimi Oh framträdde med sin låt ”det går för långsammt” med glada färger med typiska spår av Veronica Maggio och September.

Sist ut var Thomas Di Leva som sjöng en låt som hette ”Ge aldrig upp”. Den handlar om att man aldrig ska sluta kämpa för det man tror på. En stor del av låten utspelar sig på scenen och när han går ut på catwalken för att möta publiken så glider konfetti ner från taket vilket stärker känslan i låten. Det var en ganska bra låt som höll hela vägen.

Resultat

De fem som gick vidare till andra omgången var Ulrik Munther, Top Cats, Timoteij, David Lindgren och Thomas Di Leva. Mimi Oh slutade åtta, Andreas Lundstedt sjua och Sonja Aldén sexa. Spänningen ökade i greenroom… Den första finalisten blev Ulrik Munther, utan konkurrens. De två som gick till andra chansen var Timoteij och Top cats. Spänningen ökade ännu mer i greenroom… Det stod mellan Thomas Di Leva och David Lindgren. Till slut ropades David Lindgren ut till scenen och Thomas Di Leva kom femma. Vilken skräll!

Kommentarer:

  1. Mikael - 13 februari, 2012 09:46

    Schyst artikel Jacob!

  2. Inez Sigvardson - 13 februari, 2012 18:58

    Yees Ulrik var bäst