Lego-mursten, en underbar uppfinning

6 februari, 2012
Av

Legot uppfanns av dansken Gotdfred Kirk Christiansen år 1949 och fick då namnet Automatic Binding Bricks. Klossarna var tillverkade av cellulosaacetat. De såldes i askar och man fick bygga ihop allt själv. Det var mycket motstånd mot plastleksaker och det gick trögt att sälja. År 1952 döptes det om till det mer klingande namnet LEGO-mursten. Snart så började LEGO-mursten sälja sina produkter på export.  Sen följde övriga nordiska länderna plus Västtyskland, Österrike och Schweiz.

1955 gjorde LEGO färdiga byggsatser där det fanns beskrivningar som man bara behövde följa. Då behövde man inte komma på saker själv att bygga längre, FANTASTISKT! Byggsatserna kallades System i leg (”System i lek”). Sen kom det trafikskyltar, motorcyklar, bilar med mera.  Snart kunde man bygga upp en egen liten stad.

1962 kom det första legohjulet. Det följdes av en rad nya delar till legot som ersatte det gamla lego-mursten sortimentet. Det var så coolt för man kunde koppla ihop legosaker med batterier och elmotorer, och då kunde man bygga bilar och andra fordon, till och med ett lokomotiv kunde man köpa (gammalt tåg). Legoklossarna tillverkades nu i ABS-plast.

Ja, nu har det ju utvecklats väldigt mycket och det finns till och med ett land av lego! Där jag har varit.

Legoland!!!

Jag var på legoland förra sommaren i Danmark. Våra kusiner var med. Vi var på legoland i en och en halv dag.

På legoland hade de byggt upp så häftiga städer med riktiga legobitar. De hade såklart limmat ihop dem men det var ändå super coolt.

Vi skulle åka radiobilarna, och det gick väl sådär. Jag krockade hela tiden, det var inte så kul, och hon som var där och vaktade blev jättearg på mig. Men jag fick mitt körkort ändå.

Ett väldigt häftigt bygge var en NASA-rymdstation. Det fanns en riktig raket som det rök om och så räknade de ner från 10 när raketen skulle skjutas iväg. Nu gjorde den inte det men det var ändå coolt att se.

Året vi var där hade de ett speciellt star wars tema som bara var tillfälligt. Det var roligt att se skeppen och rymdbaserna så stora (det var inte i verklig storlek men ändå). Gubbarna rörde på sig och droiderna pratade som de gör i riktiga filmen.

Det fanns såklart karuseller men det var egentligen inte det som betydde nåt för det roliga var ändå att kolla på det de hade byggt upp. Men det var en karusell som hette dragon som var lite rolig. Man åkte i en drake och fick först åka i mörker och kolla på saker som var lite kusliga precis som i spöktåget, fast allt var gjort av lego. Ibland var det saker som höll på att rasa över en. Man fick se många saker av lego som rörde sig och sen avslutades den med en bergochdalbana på slutet.

Men det som alla nästan såg mest fram emot var den stora legoshoppen. Det fanns nästan alt i legoväg. Lego-nyckelringar, gubbar, stora byggen som kostade flera 1000 danska kronor. Det fanns till och med lösvikt som om man skulle plocka godis med lego. Där fick man plocka på sig delar som man behövde eller göra egna gubbar. Min mamma hittade iskubshållare som man kan göra is i olika former med lego bitar.

Det var en rolig resa och lego är verkligen en underbar uppfinning.

Comments are closed.