Sherlock Holmes: A game of shadows

4 februari, 2012
Av

Uppföljaren till Sherlock Holmes är här. En uppföljare fylld av fyllning av action, dramatik, roliga scener och såklart en massa mysterier. Jag kan säga en sak: Jag blev inte missbelåten!

Den handlar främst om Sherlock Holmes och hans kompanjon Watson som är ute på sitt kanske sista äventyr tillsammans. Watson gifter sig i början av filmen och går med på att följa med Holmes en sista gång. Detta på grund av att han och hans fru är jagade av professor Moriarty, ett ont geni som är ute på den lömska sökan efter makt. Han ser Sherlock som sin enda fiende och drar in honom i ett spel. Katt och råtta, tjuv och polis. De båda är ovedmetna om vem som är den riktiga katten och musen. För de spelar ett skuggornas spel…

Arthur Conan Doyle och Sherlock Holmes:

Sherlock Holmes var först en bok som skrevs av Arthur Conan Doyle. Den första romanen hette ”A study in scarlet på” och blev genast en stor sucée.

Det lite udda med Sherlock Holmes metod i brottsammanhang är att han genom slutledningsförmåga får fram fakta ur bevis vilket leder till att fallet reds ut. Holmes spelar fiol och under främst sysslolösa perioder injicerar han morfin eller en sjuprocentig kokainlösning i brist på den stimulans som arbetet annars ger.

Sir Arthur Ignatius Conan Doyle föddes 22 maj 1859 i Edinburgh och dog 1930 i Crowbourough i East Sussex. Doyle var utbildad läkare, men försörjde sig som författare. När den första Sherlock Holmes-berättelsen kom som följetong i nystartade tidskriften The Strand Magazine, ökade hans läsarskara enormt. Folk trodde att huvudpersonen fanns på riktigt och skickade sina problem till tidningen. Några av dessa gåtor lyckades Doyle faktiskt lösa, och han blev hyllad för sin genialitet. Efter första världskriget, när bördan av att aldrig slippa Holmes och Watson (och flera familjemedlemmars död) blev för mycket vände han sig till spiritualismen för att försöka få kontakt med sina söner. Han dog efter en av sina många föreläsningsturnéer om spiritualism bland sina vänner.

Betyg:

Den här filmen var verkligen fylld av action. Jag kan nästan inte komma på när det inte var antingen action eller någon variant på det. Men för en sherlock holmes film så behövs det mer gåtor. Då skulle det ha känts mer som en detektivfilm. Mitt slutliga betyg hamnar på tre och en halv men eftersom det är en film som verkligen är värd att se så får den fyra ugglor av fem.

Kommentarer:

  1. ida - 5 februari, 2012 21:28

    denna film är väl från 15?

  2. jakob lidman - 6 februari, 2012 14:36

    Nej, de ändrade åldersgränsen.