Carrie

25 januari, 2012
Av

Jag har läst Stephen Kings klassiker Carrie. Den handlar om sextonåriga Carrie som går i gymnasiet. Hon är klumpig på gymnastiken och har konstiga kläder. Detta har hon blivit mobbad för under hela sin skoltid. Men hon har dolda krafter som ingen utom hennes galna religiösa mamma vet om. Hon har nämligen TK-genen, vilket betyder att hon kan få speglar att krossas och dörrar att låsa sig via telekinesi, en övernaturlig förmåga. Hon har under många långa år av tortyr och glåpord i skolan kunnat hålla denna kraft i schack, men under vårbalskvällen i skolan utsätts hon för sitt värsta spratt. Hon tappar kontrollen över sina krafter och det får förödande konsekvenser…

Den här boken hör absolut till en av de tre bästa böckerna jag har läst under hela mitt liv. King har lyckats, på bara cirka tvåhundra sidor, förmedla en historia som man verkligen kan se framför sig. Det gör rentav ont att behöva läsa om Carries mobbning, hennes fruktansvärda öde och hennes mamma som är galen och torterar henne. Jag har inte läst någon bok av Stephen King förut men jag vet att jag kommer att läsa flera. Det enda jag skulle kunna ge ett minus för är att Stephen King i denna bok har lagt in ord om Carrie från andra böcker. Det förstör lite spänningen när sådana kommer och då tvingar man sig själv att läsa igenom dem. De är å andra sidan ganska bra, men jag skulle ha velat att han gick mer rakt på sak genom hela boken. Annars är det en fantastisk bok som ni bara måste läsa!

Nu till det slutliga betyget. Det här är som sagt en av de bästa böckerna jag läst, och jag kommer troligen ha den i bokhyllan länge. Den har ett litet minus men för övrigt är den bra.

Den får fyra av fem ugglor från mig.

Kommentarer:

  1. Inez Sigvardson - 25 januari, 2012 16:53

    Jätte bra :) kanske borde läsa den