Fan, helvete, skit!

31 december, 2011
Av

Varför använder vi svordomar? Varför säger vi fula ord när vi slår oss, missar tåget eller förlorar ett spel? Varför säger vi ord som egentligen är meningslösa när man istället kan säga: ”Oj då, jag missade tåget” eller ”Tack för en god match!” eller bara ett ”Aj!”?

Det finns fyra vanliga typer av svordomar. De vanligaste är kopplade till religion, som till exempel ”Helvete”. I det fallet så är det ju dit man kommer om man varit ”stygg” i livet. Så man kan ju förstå varför det är en svordom som överlevt eftersom många fruktar djävulen. Några andra vanliga vardagliga svordomar är fan och jävlar. Dessa direkt kopplade till helvetet. Det finns också mer humoristiska svordomar, men också personkränkande svordomar och mer acceptabla svordomar som skit och pucko.

Såklart var det ju någon som kom på svordomarna, men varför? Var det bara tomma ord eller hade det någon mening som nutiden för det mesta har tappat? Var det kanske en alkis som kom på den första svordomen? Eller var det bara en vanlig människa som skojade? Hur som helst så måste det ha varit en populär person eftersom de inte hade spridits annars. Eftersom många tycker att det då är häftigt att säga svordomar om alla coola säger det. Det blir liksom ett grupptryck till skillnad från om någon impopulär person hade kommit på det.

Svordomarna blir fler och fler och de används mer och mer…

Kommentarer:

  1. Erika Apéll - 5 januari, 2012 21:50

    Bra och roligt! :D