Fjärde Advent

18 december, 2011
Av

Fjärde advent, sista söndagen innan jul. Helgen då alla slår in paket, bakar julgodis, städar, pyntar och bakar julmat. Helgen då allt ska bli färdigt, det är stressigt och mysigt på samma gång. Massor av traditioner, leenden och familjer som umgås. Sedan finns det förstås hemska saker också, miljoner av människor som svälter - och mer närliggande problem för oss i västvärlden som föräldrar som skiljer sig, barn som blir slagna, mobbing och släktingar som dör.

Men eftersom det är meningen att jag ska skriva något fint om julen tänker jag inte gå in mer på det. För man kan inte alltid oroa sig om världens problem, ibland måste man få släppa dem och njuta av det man faktiskt har. Som de säger; Ingen godhet utan ondska. Inget ljus utan mörker.

Och det är ju ljuset som vi firar under advent. Ljuset i mörkret.

Så jag tänkte ge er ett litet ljus som ni kan ge till någon annan. Inte ett stearinljus, utan ett ätbart litet ljus. Ett ljus ni kan baka och skänka vidare, så att ni tänder mer ljus och mer lycka. Ett litet ljus av kola som jag tycker mycket om; Mormor Mias Chokladkola, från kokboken ”Första kokboken” av Johanna Westman. En jättesöt kokbok som jag själv faktiskt fick i julklapp för massor av år sedan.

Recept Mormor Mias Chokladkolor, ca 70 st

Ingredienser: 2 dl socker, 2 dl ljus sirap, ½ dl grädde, ½ dl mjölk, 100 gram smör, 1 msk vaniljsocker, ½ dl kakao.

1. Häll alla ingredienserna i en kastrull. Sätt plattan på medelstark värme. Rör om med en träsked till en jämn smet. När de första bubblorna kommer, sänk värmen lite och sätt klockan på 20 minuter. Rör om då och då.

2. Lägg bakplåtspapper i en långapanna så att botten och kanterna täcks.

3. Gör ett kulprov när 20 minuter har gått. Doppa ner lite kolasmet i ett glas med kallt vatten. Smeten ska gå att rulla mellan fingrarna till en boll. Går det inte får man låta smeten koka en stund till och sedan upprepa kulprovet.

4. Häll försiktigt kolasmeten i långpannan. Låt kolan stå och svalna en stund. Ställ sedan in den i kylskåpet i 30 minuter.

5 Förbered kolapapper. Klipp bakplåtspapper i ca 70 rektanglar som är ungefär 10×6 cm.

6. Ta ut kolan ur kylskåpet. Klipp kolsmeten (som nu stelnat) i ca 3 centimeter breda remsor. Klipp sedan varje remsa i 8-10 bitar och vira in varje bit i en bakplåtspapper  och snurra kanterna som på karameller (eller alltså, det står inte så i receptet, men det blir finare med snurrade kanter, jag har provat.)

Klart! Kolorna förvaras i kylskåpet i en plastpåse eller burk. Hoppas att ni kommer att tycka lika mycket om dem som jag.

Comments are closed.