New York – ett resereportage

17 december, 2011
Av

Så här sitter man alltså, på planet hem. Det gick läskigt fort - när jag tänker tillbaka rullar bilder, känslor och intryck förbi i ofattbar hastighet. Kanske var det fantastiskt, eller skitjobbigt. Tråkigt eller otroligt. Jag vet inte riktigt än, det finns för mycket att smälta. Men en sak är säker, det finns inte en chans att jag kommer att glömma min andra resa till USA. Staden som aldrig sover har för evigt satt sina avtryck på mig. Så jag sitter alltså här, på planet hem, och skriver ett resereportage om New York.

Det finns en anledning till att de andra propsade på att jag skulle ha titeln ”Utrikeskorrespondent” på mitt visitkort – min mamma är galen i att planera resor. Hon sitter ett halvår i förväg och planerar resor, väljer det bästa hotellet och hittar de coolaste attraktionerna. Hon anstränger sig för att göra allt så roligt och lärorikt som möjligt för oss och lägger ner timmar och dagar på de här resorna. Hon är jätteduktig, och med den här resan överträffade hon sig själv. Vi var kanske inte direkt utvilade efteråt – men vi hade fått en otrolig upplevelse som jag bara måste tacka henne (och pappa) för.

Nu jag sitter här och vet inte var jag ska börja, vad var bäst? Vad var sämst? Allt var så magiskt.

Vi såg allt; Central Park, National Museum of Natural History, Met (Metropolitan Museum of Art), Skyskrapor, Top of the Rock, Broadway, Brooklyn, Statue of Librety, Manhattan, tusentals affärer (däribland Forbidden Planet), Time square, Ground Zero, fina restauranger, snabbmatställen, taxibilar och New Yorks tunnelbana (inte för att den var så magisk.).

Dessutom var vi fyra dagar utanför New York, en dag var vi i ett gigantiskt shoppingcenter några timmars bilresa utanför New York, en dag var vi ute på Long Islands oändliga sandstränder och i två dagar var vi nere i Washington DC.

Så, för att sammanfatta det hela, finns det massor att skriva om. Jag hade tänkt lägga upp min dagbok här – men nu när jag bläddrar igenom den inser jag att den är alldeles för lång, ingen normal människa skulle orka läsa igenom så mycket datortext. Så därför kommer jag bara att skriva en liten lista över de saker jag tycker är alldra viktigast att göra i New York om ni någonsin skulle åka dit:

1 Central Park. Den stora parken som breder ut sig mellan skyskraporna på Manhattan förtjänar verkligen en förstaplats på listan. Vi gick där två gånger. Första gången snöade det, och då var det inte så fint. Men andra gången var vi vid Strawberry fields och gick sedan vi ner genom parken i solskenet, och det var fantastiskt.

2 Brooklyn Heights. Alltså förlåt, men ja, majoriteten av sakerna på den här listan kommer att inkludera att gå omkring. Brooklyn Heights är den finare delen av Brooklyn (som annars kan vara ganska skabbigt) och det är jättemysigt att gå omkring i där, även om det mest var en transportsträcka för att kunna titta på Manhattans skyline, som i och för sig också var cool.

3 Met. Metropolitan Museum of Art är, som det kanske hörs på namnet, ett konstmuseum. Men där finns inte bara en massa tråkiga tavlor (faktiskt finns det väldigt få tavlor), det här museet är fyllt med ett av mina största intressen – historia. Konst som skulpturer från grekland, gravar och mumier från Egypten, kinesiska målningar och trädgårdar, gamla amerikanska hus, asiatiska krukor, vackra kända instrument - riktig, gammal konst som är intressant och fascinerande.

4 Top of the Rock. En vistelse i New York måste nästan självklart inkludera all åka upp i en skyskrapa och titta på den fantastiska utsikten. Men alla orkar ju inte vänta i fyra timmar på att få komma upp i Empire State Building. Det gjorde i varje fall inte vi och ett hundratal andra människor som istället åkte upp i Rockefeller center och fick samma utsikt men knappt behövde stå i kö alls. Tid är pengar, right?

5 Long Island. Alla som har tid måste definitivt åka ut till Long Island, inte för att bada (om man nu inte verkligen känner för det) utan för att se det oändliga havet, den ändlösa vita sanden och den eviga gråblå himlen i ett scenario som inget i Sverige kan mäta sig med.

6 Shopping. Jag har aldrig varit särskilt intresserad av att gå omkring och köpa saker, men för alla som är det måste jag bara påpeka att New York är ett optimalt ställe att spendera alla sina pengar. För trots att sakerna här är dyra, är de alltid flera gånger dyrare i Sverige (utom då i turistfällor och på fifth avenue).

Det där är förstås bara fragment av allt coolt som vi gjorde i New York, och det är i sin tur bara en liten tugga av The Big Apple. Men vill ni veta mer om de får ni åka dit själva, för jag kan inte beskriva allt det vi så i ord.

(Hela Washington DC med regeringsbyggnader, minnesplatser och Smithsonian presenteras i en annan artikel, då jag känner att det måste tas som ett eget kapitel.)

Kommentarer:

  1. Pontus - 17 december, 2011 10:04

    Galet bra resereportage! Jag har varit där två gånger men hann nog inte uppleva hälften så mycket som du. Borde kanske börja planera för en resa till.

  2. Ida - 17 december, 2011 19:15

    fina bilder och bra text! ”galet bra resereportage!”

  3. Erika Apéll - 7 januari, 2012 11:25

    Jättekul att läsa! :D