Stolthet och fördom i pepparkakeland

16 december, 2011
Av

Lördagen den 3:e december tog jag och min fotograf tåget in till Stockholm C. Därifrån gick vi förbi gamla stan och sedan ända bort till skeppsholmen och arkitekturmuséet. Där har de en pepparkaksutställning varje år.

I år var temat stolthet och fördom. Alltså lite som att alla är lika mycket värda och ingen är perfekt. Det handlade mest om att stoppa mobbning och att alla var välkommna. Kort och gott att alla är lika mycket värda. Det var ett väldigt berörande tema istället för något mer idiotiskt som exempelvis att göra det största djuret i pepparkaksdeg. Bidragen till utställningen var hundratals och utställningen sammarbetade med Friends.

Det var tre kategorier i utställningen. Det var delvis arkitekter och professionella bagare som hade gjort konstverk. Men det var bara ett fåtal bidrag. Det mesta av det stora rummet fylldes av två andra mer imponerande kategorier. Den ena var barn upp till tolv år som hade gjort väldigt fina konstverk och så var det vanliga bagare (alltså vanliga personer) som också hade gjort fina hus.

I slutet på vårt besök så fick vi rösta på vår favorit. Den som fick mest röster fick ära och diplom.

Här kommer lite fakta om pepparkaksbygge historiskt och också lite bilder på de finfina bidragen.

Pepparkakor i övrigt:

En pepparkaka är en sorts tunn, spröd kaka som får sin kryddiga smak av kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlikor. Pepparkakor förknippas förstås med julen och den 9:e december är det pepparkakans dag. Om man delar en pepparkaka i mitten med fingret hårt och det blir tre delar så sägs det bringa tur.

Historia:

Första dokumenterade pepparkaksätandet var på 1300 talet då inköp av råvaror tydligt anger att man bakade pepparkakor på kung Magnus Eriksson och Blanca av Amurs bröllop. Men på 1500-talet importerades pepparkakor. Gustav Vasa skriver till Germund Svensson om ett skepp som förlist vid södra Öland och blivit helt sönderslaget så att dess last med bland annat pepparkakor blivit fördärvad.

Former och ingredienser:

Julpepparkakorna brukar för det mesta att vara formade som pepparkaksgubbar och gummor och stjärnor och hjärtan. Ingredienserna skiljer sig mycket från medeltiden till nu.

källor: wikipedia och släkt och vänner.

Här kommer de efterlängtade bilderna:

Comments are closed.