Södertörns fantastiska luciatåg

15 december, 2011

Den 13 december hade Södertörns friskola sitt årliga Luciatåg. Eleverna från alla de fyra MD klasserna sjöng julsånger för de övriga eleverna. Bladet var självklart också där och vi ska nu ge er ett hjärtgripande reportage om den vackra konserten.

Gymnastiksalen är fylld av röster. Barnen skriker åt varandra, pratar med varann, alla otåligt väntande. Musikläraren Maria – som tillsammans med Björn ansvarar för den kommande konserten – ställer sig längst fram och sätter fingret för munnen.

”Sch” hon får hela salen att tystna med det klassiska tecknet för tystnad. Alla börjar förväntansfullt att se sig om i salen, de väntar på att de vitklädda MD-eleverna ska komma in.

De kommer in, sjungande ”nanana” med en vacker melodi. När alla är på plats på gympasalens scen skrider Lucian in med strålande ljus i håret.

Luciatåget ackompanjeras av tre fioler och en cello och den ena melodin löser av den andra. Låtar vi har hört förut och låtar som man aldrig hört. Ibland sjunger någon solo, men vid bara ett tillfälle är det två killar som sjunger. Vilka som får sjunga (och vem som fick vara Lucia) bestämdes efter en audition. Vår journalist Clara, som går i 9MD, spelar ett otroligt vackert fiolsolo.

Under ett solo släcker alla sina ljus och efter att de sjungit ytterligare några sånger tänder alla sina ljus i en vacker vandrande kedja.

När de sjungit alla sina sånger vandrar MD-eleverna ut ur gymnastiksalen och eleverna börjar återigen mumla. Bogdan tar som vanligt tag i en mikrofon och slussar ut eleverna för att undvika kaos.

Och så är ytterligare ett års Luciatåg över.