Segelfenspleco

20 november, 2011
Av

Många har nog märkt att vi fått en ny stor fisk (Malen) till skolan. För de som inte har märkt det så finns fisken bredvid (nästan under) trappan upp till matsalen. Fisken är en segelfenspleco. På latin heter den gibbiceps. Malen kommer från Amazonasfloden i Sydamerika. Vissa kanske har träffat Malin (akvarie Malin) som är en av de vuxna på skolan som sköter om akvarierna och fiskarna. Det är tack vare Malin som malen nu finns på skolan!

I det akvariet som malen bor i finns också en massa småfiskar. Det finns en fisk i akvariet som sprutar ut gift när den blir rädd eller stressad (den heter pansarmal) och då kan man bli sjuk om man får giftet på sig och de andra fiskarna kan dö av giftet. Därför får man inte stoppa i några händer eller fingrar och inget annat än fiskmat!

Malen heter segelfenspleco på grund av dess ryggfena som den kan fälla upp för att se större ut om den blir rädd för något. Vår mal har bara ungefär 10 cm lång ryggfena men när den är fullvuxen så kan ryggfenan vara hela 20cm och fisken kan bli ungefär en halvmeter lång. Alla fiskarna i akvariet behöver mycket syre så det måste vara lite strömt i vattnet.

Vanligtvis så kostar en sådan här mal 5-6 hundra kronor men Malin köpte malen för 150 på en auktion. Malen äter mal-tabletter för annars vill den gärna äta av akvarieväxterna (den är nämligen en växtätare).

Kommentarer:

 1. Jakob - 21 november, 2011 20:48

  Oj, jag visste inte att malen inte var fullvuxen än! Det kan man verkligen inte föreställa sig med dens storlek! Bra skrivet.

 2. jacob - 25 november, 2011 15:04

  blir den större?!!??? O.O

 3. marcus - 5 december, 2011 09:23

  Blir den större?!!???O.O

 4. Malin - 8 december, 2011 15:52

  Ja, den kommer bli större, ungefär dubbelt så stor. Då kommer den vara tvungen att flytta ur det här akvariet, eller också får skolan skaffa ett som är minst dubbelt så stort.