Musikrecension: Coldplay – Mylo Xyloto

24 oktober, 2011
Av

Nu börjar medlemmarna i Coldplay, “alternative rock”-bandet från Storbrittanien, komma upp i 30-årsåldern. Men det har inte stoppat dem från att göra ännu ett album, vilket blir det femte albumet (om man inte räknar med alla de singlar och EP-skivor (kortare album) de har gjort).

Deras nya album, Mylo Xyloto, släpps den 24e oktober. Men eftersom jag är journalist på Björnkullabladet (nä, skämt åsido, jag förbokade den på cdon.com), fick jag den redan det 21a oktober. Förväntningarna var höga, eftersom jag är ett stort coldplay-fan och nästan har lyssnat sönder deras andra plattor.

Och jag blev inte besviken.

Coldplays förra album, Viva la Vida, blev en succé med just låten Viva la Vida. Och på det spåret verkar de ha fortsatt i även detta album. Mylo Xyloto är popigare än deras förra skivor, och man kan höra samma elektriska ton genom de flesta låtarna.

Albumet innehåller låtar som Every Teardrop is a Waterfall, Paradise och Princess of China (ett samarbete mellan Coldplay och R’nB-stjärnan Rihanna). Every Teardrop is a Waterfall har redan blivit en hit, den och Paradisesläpptes innan de andra låtarna på skivan.

Kolla in Coldplay på Youtube:

Även om detta är något väldigt nytt för Coldplay tycker jag att de gör ett bra jobb. De säger själva att de inspirerats av en kärlekshistoria med ett gott slut. När man lyssnar förstår man hur de menar. Låtarna är en stor blandning med både peppande poplåtar och lugnare akustiska låtar.

Men jag kan lugnt påstå att ”alternative rock”-bandet Coldplay i och med Mylo Xyloto har blivit poprock-bandet Coldplay. Det kan kännas lite sorgligt att de inte har kvar samma stil som när de började, men någon gång måste man ju prova något nytt! Och om det är något jag har lärt mig, är det att man kan lära sig tycka om det mesta så länge man ger det en chans.

Jag ger Mylo Xyloto 4 av 5 ugglor.

Comments are closed.