Livets mening?!

22 oktober, 2011

Jag ska skriva lite om livets mening. ”Vad är livets mening?” är nog en fråga som aldrig kommer att bli besvarad. Men när man går runt här på jorden och upplever saker och känner saker och bara är en människa (jag är dessutom en tonårig människa) då blir det lätt så att man undrar. Vad är livets mening? Egentligen?

Om jag inte skulle finnas, skulle någon sakna mig då?

Jag vet att det finns människor som älskar mig och som jag älskar. Men om jag aldrig hade fötts, skulle någons liv ha en relevant skillnad mot hur det ser ut i dag? Jag tror inte det.

Mycket av min livsglädje kommer från just de här personerna som jag älskar. De gör mitt liv så mycket meningsfullare! Kanske ett meningsfullt liv är ett liv med kärlek? Eller ett liv som gör relevant skillnad i världen, eller för någon annan människa? Kanske?

Men om mitt livs mening ligger i att jag älskar någon annan. Eller att jag gör någon typ utav skillnad, är det då mitt liv som har mening? Ju fler människor jag har i mitt liv, ju mer mening har det. Plötsligt låter inte det så bra. Kanske det enda livet som verkligen har mening är ett liv som levs helt oberoende av andra. Bara jag och mig!
Men ett liv utan kärlek? Ett liv utan andra människor, kan det vara ett meningsfullt liv? Bara jag och mig… och ingen annan… det låter ganska sorgligt.

Hur är det då? Har jag ett meningsfullt liv om jag gör skillnad i någon annan människas liv? Eller har jag ett meningsfullt liv om jag lever bara med jag och mig?
Inget av dem låter så bra just nu.

Det här har antagligen ingenting alls med livets mening att göra. Livets mening har antagligen med något helt annat att göra.
Något. Men vad?

1. Erika Apéll - 23 oktober, 2011 17:59

Jättebra! Det sätter igång tankarna… ;)