Smurfarna

20 oktober, 2011

Filmen handlar om smurfarna, som med hjälp av en magisk portal som endast öppnas vid blå måne sugs in i människornas värld och hamnar i New York. Där träffar de ett förälskat par som de får bo hos. Men samtidigt blir de jagade av den onde trollkarlen Gargamel och hans elaka katt. Han vill, med hjälp av kraft från t.ex. smurfarnas hår och skägg, brygga en magisk dryck som ger vanliga föremål kraft att utrota smurfarna och förstöra deras stad. Naturligtvis vill inte smurfarna detta, och de gör allt i sin makt för att stoppa Gargamel. Men deras hopp ligger i en viss klumpsmurfs klumpiga händer.

Smurffakta

Smurfarna är en belgisk tecknad serie av serieskaparen Pierre ”Peyo” Culliford. 1958 publicerades det första avsnittet av smurfarna och serien kom till Sverige 1972.  Smurfar är endast tre äpplen höga, bär vita byxor, vita skor och vita mössor. 100 smurfmän och en smurfkvinna (Smurfan) lever i en liten by i det Glömda Landet. Där lever också den enda människan, Gargamel, deras enda fiende. Smurfarna talar ett språk som liknar vårat, men de byter ut alla substantiv, adjektiv och verb mot ord som smurf, smurfa och smurfigt.

Recension

Filmen smurfarna är anpassad för barn runt 7-8 års ålder. Smurfarna är animerade och väldigt bra gjorda, dom är söta och coola, och skådespelarna är duktiga som spelar mot ingenting. Men handlingen är väldigt barnslig, detta är en riktig småbarnsfilm! Några smurfar från smurfbyn som hamnar i New York och ska gömma sig från den onda trollkaren Gargamel som de sedan får kriga lite mot… Handlingen är alltså mer eller mindre värdelös. men tydligen är manuset tillreckligt bra för att få den yngre publiken att tycka om denna film.

Så här säger Wilma, 8 år, om filmen smurfarna: – Den var bra för att den var rolig. Min favoritsmurf är Smurfan för att hon är söt.

Själv rekommenderar jag inte denna film till någon, jag läser hellre serierna.

1. Inez - 21 oktober, 2011 18:58

Jätte bra Ida :)