Fairtrades roll i världen

12 september, 2011

93 miljoner barn har ingen skola att gå till, antingen för att det inte finns utbildningsplatser eller för att de inte har råd att betala alla kostnader. 1,5 miljoner människor dör varje år pga bristen på rent vatten. 1/6 av jordens befolkning har inte tillgång till rent vatten. 850 miljoner kan inte äta sej mätta, medan i Sverige slänger vi 100 kg mat per år och person! 1 miljard människor lever under en dollar per dag, ungefär 7 kronor! Det vill säga sju tuggummin eller en knapp liter mjölk.

Siffrorna talar för sig själva, det här är inte hållbart!

Fairtraide för mig är inte choklad, kaffe eller bananer. Utan Fairtraide för mig är rättvisa, drömmar och framtidstro om ett bättre liv. Fairtrade varor kommer bara från utvecklingsländer, ifrån små företag som ofta försörjer hela byar, ändå är det inte tydligt.

Varför ska vi välja Fairtrade? Människorna som jobbar på Fairtradegårdar har en minimilön, bättre och humanare arbetsvillkor, tre månaders föräldraledighet, tre månaders semester. När varor med Fairtrademärkningen blir såld i industriländer som Sverige får företaget en bonus som de förbättrar byarna med eller företaget. De kan till exempel bygga brunnar, utbilda barn/vuxna, om det behövs renoveras anställdas hus och köpa in maskiner som förenklar hela processen.

Fairtrade är en miljömärkning också, det betyder att de inte får använda kemikalier eller andra produkter som förgiftar närliggande natur, mark och produkterna. Fairtrade möjliggör ett rättvist samhälle, där företagen och de anställda bestämmer själva vad de ska göra med bonusen, de får lära sig att driva ett hållbart företag och behöver inte frukta att bli uppköpta av multinationella företag.

Jag personligen väljer Fairtradeprodukter, inte pga att Botkyrka är en Fairtradecity utan för att stödja människor i andra länder. Jag som stor förbrukare av socker, kakao, vaniljsocker och saft kan göra ett enkelt val och välja Fairtrademärkta framför andra produkter. Det möjliggör att färre människor dör pga brist på rent vatten då de kan bygga en ny brunn.

Som företagare kan du erbjuda dina anställda Fairtrade kaffe, te, kanske även socker till kaffet/teet. Arbetskläderna kan vara gjorda av Fairtrademärkt bomull. Julklapparna kan vara olika korgar med Fairtradeprodukter. Olika saker ni företagare kan göra, sen är det bara fantasin som sätter gränserna.

1. ida - 12 september, 2011 20:40

det är bra att du berättar sanningen David! hejja fairtrade!