Idolen

1 augusti, 2011

Här kommer boktips 2 i vår recensions-serie ”Lata journalister alltid läsa”. Idolen av Meg Cabot är en romantisk komedi som främst riktar sig till tjejer i åldern 10-15 år.

”Vi hade tänkt skriva in mr Striker som Lucas Smith, en elev som flyttat från en annan high school.”

”Jaha” , sa jag.

Nu när jag visste att jag inte var där för att prata om Cara eller bli grillad om Betty Anns bortförande lyssnade jag bara med ena örat. För det första är jag inte intresserad av kändisar som exempel Trina. För det andra missade jag körövningen, och mr Hall blir alltid irriterad när jag inte är med. Inte för att jag nån viktig roll  utan för att jag måste öva mina armrörelser inför Luers-tävlingen som vi ska vara med i nästa helg. Jag lyckas inte få till de där jazzhänderna.

”Så vårt förslag till mr Mitchell”, fortsatte ms Kellogg, ”är att du skulle passa bra som Lukes fadder eftersom du är bra på att bevara hemligheter, vi vet att vi kan lita på att du inte avslöjar den här eller blir allt för uppjagad. Du vet ju att vi gärna vill ge nya elever en fadder som tar hand om dem de första dagarna. Och du skulle kunna ta med dig Luke till alla dina lektioner – visa honom hur det går till, så att säga. Svara på hans frågor och kanske avleda personer som blir för nyfikna… på så vis kan han liksom insupa atmosfären här på Clayton utan att någon misstänker vem han egentligen är. Vad säger du?”

Ärligt? Det lät som en massa struntprat. Trodde de verkligen inte att någon skulle märka att den nye killen såg ut precis som Luke Striker? Trodde de verkligen att alla skulle bli lurade av att han kallas Lukas Smith? Trina tillexempel som avgudar honom? Jag tyckte verkligen att mr Mitchell, skolledningen och Luke Striker själv underskattade mina medelevers intelligensnivå.

Men det skulle ju inte vara första gången. Jag ryckte på axlarna. Vad skulle jag säga? Nej?

”Visst” , sa ja. ”okej.”

Det kanske låter som någon vanlig ungdomsbok om en tjej som har vanliga samt mindre vanliga problem, men Meg Cabot, författaren till bland annat En prinsessas dagbok, har lyckats igen! Idolen är inte bara en vanlig ungdomsbok, utan en rolig och romantisk bladvändare. Cabot är en skicklig författare, man får följa huvudpersonen Jenny, eller Jen, i hennes snart lite speciella vardag (inte bara med Luke, hon får också ett till speciellt uppdrag från skoltidningen..). Man får också följa alla hennes tankar kring det som händer och sägs och på så sätt kan man sätta sig in i Jennys upplevelser och enklare få en bild i huvudet!

Kort och gott, jag kunde och ville inte sluta läsa boken, den är lättsam och skulle kanske bli en bra film.