Lata journalister alltid läsa

28 juli, 2011

Nu i sommartider, svenska sommartider (regn), så blir det mycket läsning. I alla fall för min del som är fast på landet en stor del utav sommaren. Jag tror att alla gillar att läsa om man hittar rätt böcker som man själv tycker om. Så några veckor framöver kommer det publiceras olika boktips till er läsare och icke läsare!  Ber om ursäkt för att de kommande böckerna mest är för tjejer, men så blev det bara.. Men jag börjar med denna bok:

Svinalängorna av Susanna Alakoski.

Jag börjar med en bok för ungdomar och vuxna , tjej som kille. Om jag ska sätta en åldersgräns för boken blir det från 13 år.

Leena och hennes familj, hennes äldre bror, hennes yngre bror och hennes föräldrar, är finska allihopa, men bor nu i ett bostadsområde som kallas fridhelm i Sverige.

Där bor många människor som inte har det så bra, som är rätt fattiga, folk som dricker mycket och kanske knarkar.

Leena är bara 12 år när hon och hennes familj flyttar till fridhelm, där träffar hon grannbarnet Åse, som är svensk och inte heller har det jättebra. Hon bor med sin mamma i lägenheten bredvid och precis som lenas föräldrar, dricker hennes mycket..

Man får följa Leenas hårda uppväxt under ett 70–talets Sverige, bland alla missbrukande vuxna, i skolan och utanför skolan. Svinalängorna är bra skriven, jag ville inte sluta läsa när jag väl börjat. Den rätt hemska historien har sina glada stunder också och är inte hela tiden sorglig och hemsk, men boken har ett väldigt hårt språk i mellan åt, så jag rekommenderar inte boken till känsliga läsare.