Det värsta som hänt i Norge?!

24 juli, 2011
Av

*Boom* En bomb sprängs, ett kaos uppstår. *PANG* En värld i sorg!

Klockan var ungefär 15.30 på fredags eftermiddagen, som det norska regeringskvarteret sprängdes. Detta gav de norska poliserna mycket arbete. Det ingen kunde tänka sig var, att lite mer än två timmar senare skulle någon börja beskjuta oskyldiga ungdomar på ett sommarläger. Sommarlägret hölls av AUF det vill säga Norges motsvarighet till SSU, politiskt aktiva unga, som kämpar för en bättre värld. Så blir de nedskjutna på sitt eget läger! Det som gjorde mig ännu mera upprörd när jag hörde om det här, var att han som sköt (ja det var en kille), var utklädd till polis. Detta gör inte bara att man blir rädd att engagera sig utan också börjar misstro polisen. 93 har bekräftats döda, fem saknas och ungefär 100 stycken vårdas på sjukhus! Det är vad en person gjorde, en person. Så mycket hat, ondska och skada kan en person göra. Hur mycket kärlek och liv kan då vi andra människor skapa?

[Jag är inte så mycket för att skriva artiklar, jag har för mycket åsikter för att kunna hålla mig neutral. Därför är det här en krönika]

Direkt efter explosionen började diskussionen vem eller vilka som kunde utfört dådet. Självklart skulle det vara en islamisk organisation som låg bakom det hela, det dröjde inte lång tid innan Al-Qaida kom upp på tapeten. Ska vi skriva in i historieböckerna att det var Al-Qaida som gjorde den första bomben också? Kan alla släppa den här islamofobin? Bara för att man har en annan livsåskådning är man väl inte en terroist för det? Eller om man har en annan politisk åsikt är man väl inte mindre värd för det?

Det visade sig att gärningsmannen var en blond norrman, inte idealet för en terrorist? Nej, där ser vi hur våra fördomar kan ha fel. Döm inte boken efter omslaget eller filmen efter affischen.

Låt inte fördomarna ta över, låt inte olikheterna omöjliggöra era drömmar och mål!

Nu gör jag en symbolisk tyst rad för de döda i Norge:

Många ungdomar dog som ville förändra världen. Människor som kämpade för andras rätt till ett liv i fred och demokrati. Låt inte deras kamp vara förgäves!

Tillsammans kan vi förändra, tillsammans ska vi kämpa!

Kommentarer:

  1. Tove - 1 augusti, 2011 12:50

    Jättebra att du skrev om det här David. Jag funderade själv på att göra det men hann inte.

    Vinkeln om Al-Qaida teorierna var också jättebra. Jag var verkligen irriterad när jag insåg hur fördomsfulla vi är. Egentligen utförs ju bara några få procent av alla terrorangrepp i Europa av islamistiska extremister…