London – En fantastisk huvudstad

19 juli, 2011
Av

Vi kommer ut genom det tjocka molntäcket och under oss ser jag Englands huvudstad breda ut sig. Themsen slingrar sig fram mellan husen som en enorm blå orm och London Eye ter sig som ett litet cykelhjul där nere. Vi sjunker lägre och jag kan urskilja

Big Ben vid flodens strand innan Hyde park plötsligt breder ut sig under oss. Jag kommer att tänka på Peter Pan i Kensington Gardens och skrattar lite för mig själv. Snart är jag i London. Den bästa present jag någonsin fått.

Att berätta allt om min resa skulle ta flera dagar – vi gjorde så mycket roligt och såg så mycket. Jag önskar att jag haft en stegräknare – för vi gick säkert flera mil. Men även om jag inte kan få med allt tänkte jag berätta lite om några av de bästa och sämsta bitarna av London;

Jag rekommenderar starkt…

… British Museum – ett helt otroligt museum som (trots att det mesta av innehållet skulle kunna räknas som stöldgods) är fantastiskt. Här finns fresker från Parthenon, Rosettastenen, statyer från Babylon, ett av ansiktena från Påskön, en jättestor Buddhastaty, en grekisk kruksamling, fantastiska gamla klockor, säkert 20 mumier och mycket mer. Även om man inte är intresserad av historia är det ändå värt att åka dit - det är gratis inträde och själva byggnaden är ofattbart stor med mycket vackra salar.

… Lejonkungen på teater. Se de fantastiskt skickliga och vackra dansarna illustrera en av Disneys bästa filmer med massor av afrikansk musik och coola dräkter. Det väcker vackra minnen och ger en fin afrikansk känsla som jag bara trodde att jag kunde känna i just Afrika. Sedan jag såg pjäsen har jag nynnat på ”I just can’t wait to be king” hela tiden och jag sitter just nu och lyssnar på ”Can you feel the love tonight” på Spotify.

… Westminster Abbey. Jag menar, hur tänkte de egentligen när det döpte den där lilla kyrkan i Stockholm till Storkyrkan? Westminster Abbey byggdes för nästan tusen år sedan och skulle lätt rymma två ”storkyrkor”. Taket inne i kyrkan är tjugo meter högt och byggt med fantastiska valvbågar. Här vilar många av Englands största kungar tillsammans med några av mina stora idoler Newton och Darwin i fantastiska gravar. Vilken inställning man än har till kyrkor och andra historiska byggnader måste man ändå göra uppoffringen att stå i den överdrivet långa kön för att få komma in och se en skapelse som måste byggts av ett konstnärligt geni.

… Affären Forbidden Planet, en affär som från golv till tak i två våningar är täckt av leksaker och framförallt serier. Jag kom mest dit för att det är Londons största mangabokhandel – men jag kunde inte undgå att förtrollas av den otroliga affärens alla unika leksaker och en källarvåning som är så stor att jag gick nästan vilse – fylld med böcker.

Men du bör undvika…

… de små turiststånden. Mamma köpte ett paraply i ett av dem första dagen. Hon använde det i  en halvtimme. Första gången hon fällde ihop det hade det blivit två hål i det. Andra gången lossade handtaget uppe vid paraplytaket. När vi försökte koppla på det igen gick stången av på mitten. Det kostade 5 pund (ca 50 kr). Köp inte grejer i turiststånd.

… tunnelbanan. Kanske var det för att jag hatar trånga utrymmen och stora folkmassor, men jag avskydde den där tunnelbanan. Alltså, inte bara i London, jag ogillar tunnelbanan i sverige också. Men i vilket fall så åkte vi bara tunnelbana en gång – sedan åkte vi i det mycket trevligare dubbeldäckade bussarna.

… kön till London Eye. Visst var London Eye fantastiskt och man kan ju inte strunta i den om man är i London, men mitt tips är att köpa en extra dyr snabb biljett. Jag lovar, det är värt det. Vi stod i kö i nästan en timme trots att vi hade köpt biljetter för flera hundra kronor och missade flera saker vi tänkt göra, bland annat Globe Theatre.

Men trots att vi inte hann göra allt vi planerat och att jag fick väldigt ont i fötterna så var London fantastiskt. Så alla barn – tvinga era föräldrar att ge er en Londonresa i konfirmationspresent!

Kommentarer:

 1. karin - 20 juli, 2011 08:29

  Även jag, Toves mamma, hade tre fantastiska dagar. Så jag kan också rekommendera presenten :-)

 2. Mormor - 20 juli, 2011 09:08

  Du har verkligen upplevt London på ett härligt sätt. Det ger mersmak. Dessutom beskriver du det så man får lust att resa dit.
  Mormor

 3. Ida Almroth Tissari - 22 juli, 2011 16:24

  mycket bra skrivet, fina bilder! :)

 4. Cilly - 23 juli, 2011 12:39

  Själv fick jag en kajak i kofirmationspresent. Det var den bästa present jag skulle kunna tänka mej! Det är tur att vi är olika!!! När jag såg dej på korten märkte jag hur mycket jag saknar dej!
  Jag sulle också vilj rekomendera till ALLA att paddla kajak någon gåg. Det är helt fantstiskt!

  Saknar alla på bladetredaktionen!

  /Cilly