… Normer …

29 juni, 2011
Av

”Jag vet vad du har”  ”Säg det, ut högt så att alla kan höra” ”NORMER” …

Vad är en norm? När man skriver det på wikipedia får man fram fyra olika förslag, en matematisk norm som är ett längdmått, flera sociala normer som vi fördjupar oss i lite senare i texten. Rättsliga normer och standarnormer inom teknik.

Sociala normer är det vi kallar normer, en norm är det som anses vara det ”normala” eller ”det rätta vägvalet”. Patetiskt om ni frågar mig men tydligen vill vi att alla ska hållas inom ramar… Kul! (Eller inte!) För mig som är en normbrytare blir jag utsatt dagligen för trakasserier och käftsmällar. Det är inget jag brukar gå runt att skryta med, inget jag är stolt över, även om min stolthet över den jag är – är anledningen varför jag får stå ut med det.

Några av de vanligaste normerna som många har och tror på är att killar gillar blåa bilar och gärna leker just med bilar medan tjejer gillar rosa balett klänningar på sina barbie dockor… Att bara tjejer kan ha kjol men inte killar, att det finns könsuppdelade klädesplagg som t ex kjol och byxor. Killar som visar känslor är homosexuella, bög är en förolämpning och att killar som går i ”tjejkläder” är transpersoner.

Jag är kille och skulle hellre leka med dockor än bilar, jag tror inte på att kläderna har kön, t ex kjolar. Varför kan inte killar gå runt i det utan att få reaktioner? Varför kan tjejer i sådana fall ha byxor på sig utan att en enda människa reagerar? Nu menar jag främst Sverige när jag kritiserar då det är tradition i flera andra länder att tjejer/kvinnor har klädnader eller klänningar på sig. Att visa känslor gör en mänsklig, så är man mänsklig är man alltså homosexuell? Eller vem är det ens som tänkte fram den tanken först?

”Män ska inte gråta”

Att vara homosexuell är ingen förolämpning, det är en komplimang, det är inget fult eller äckligt.

Hen är ett bra uttryck att använda eller henom som är blandning av henne och honom. Åtminstone enligt mig och jag brukar använda det för att det underlättar istället för att sätta alla i olika fack.

Jag är en kille som ofta och gärna går runt i kjol, några kanske märkte det i skolan men jag räknar inte in mig som transperson för det. Visst, jag har fler kläder att välja på men oftast går jag runt i byxor och ”killkläder” … Som om det skulle finnas men den diskussionen tar vi någon annan gång.

För att försöka avrunda den här krönikan vill jag skriva lite mer egna åsikter och tankar.

Vem är jag att döma dig ifall jag ser dig göra något jag tycker är fel, t ex att se dig äta godis en dag mitt i veckan och inte på en lördag. Vem ger mig rätten att säga att det gör dig mindre värd som människa än mig? Vem är det som har den rätten? Ingen kan ta sig den rätten och döma en hel mänsklighet! Tänk dig ifall ditt älskade syskon blir ”en sån” som du hatar/föraktar/fördömer, vad skulle du gjort då? Slutat prata med hen? Börjat spy ut galla och hat? Eller försöka förstå att du har fel, att det fortfarande är samma syskon som när ni var små? Att det är du som är full av hat?

Döm ingen förrän den har fått visa sitt sanna jag

Kärleken övervinner alla hinder <3

Kommentarer:

  1. ida - 29 juni, 2011 21:43

    rätt rätt rätt!

  2. Malin - 4 juli, 2011 12:22

    Rätt, starkt och modigt att du är dig själv och den du vill vara! Du inspirerar andra till samma sak.