Älgarna hotas att dö ut! Skolan drar sitt strå till stacken.

1 april, 2011

Det brutala viruset Alces alces iecur har brutit ut bland världens älgar. Viruset ger sig på älgens lever och slår ut den totalt. Viruset kom från fabriksförgiftade lavar. Det smittade dock endast ett fåtal älgar men nu sprider det sig som en löpeld från älg till älg och vi riskerar att förlora våra ståtliga älgar om ingen gör något fort.
Forskarna säger att endast om älgarna sätts i karantän var för sig är det någon ide att börja använda medicinen mot Alces alces iecur.

Älgot

Därför har skoledningen tillsammans med Birgitta (före detta rektor, tar nu hand om skolans djurhus) beslutat att vi som många andra skolor, förskolor och olika arbetsplatser ska åta oss ansvaret för en älg. Vi har blivit tilldelade ungtjuren Älgot.
- Ungtjurarna är svårast att handskas med, men eftersom många elever på den här skolan har djurvana ska det nog inte bli några problem, säger Evert Berg, naturforskare till Bo Hiort, skolans rektor, när de tar hand om papprena.
- Vi känner oss otroligt stolta och nöjda över vårat beslut att ta emot Älgot, säger Bo, som nu är ansvarig för en ung älgtjur. Vi ser fram emot att få träffa djurhusets nye medlem!

Älgot ska få en egen utbyggnad till djurhuset, bygget ska börja den 3/4 och själv kommer Älgot den 7/4. En vägg ska slås ut och det ska byggas en spilta, planen är att Älgot ska kunna ha kontakt med chinchillorna. Eftersom han förlorar all kontakt med andra älgar är kontakten med andra djur viktig.
- Vi litar på skolans elever, säger Bo, de tar så väl hand om våra andra djur!
Älgot kommer att behöva rastas varje dag och en intresseanmälningslista för ansvaret av dessa -promenader kommer att sättas upp i djurhuset.
Om elever skulle kunna ta hem de andra djuren under bygget vore det till stor hjälp.

Bo Hiort med kontraktet

Södertörns friskola har gjort något otroligt osjälviskt och ädelhjärtat, men tänk er att kunna säga:
- När jag gick i högstadiet, då var min skola med och räddade älgarna! Om det inte vore för oss så skulle det kanske inte finnas några älgar idag!

1. Ylva - 7 april, 2011 20:32

Haha :D

2. Cecilia wewel - 18 april, 2011 21:23

Kanske borde ha sagt att det här var ett aprilskämt. Även om jag antar at de flesta förstod det… fast jag vet en som gick på det… haha