Platsen för dig mellan 10-13

30 mars, 2011

När jag kommer in i kulturhuset hittar jag biblioteket TioTretton på andra våningen. Man får inte gå in med skor på i TioTretton, på golvet en liten bit in finns en linje där det står skogräns, vuxengräns. Ja, inga vuxna förutom de som jobbar på kulturhuset får vara där inne! När jag tagit av mig skorna upptäcker jag att det inte bara är böcker där jag är, utan också en stor pysselhörna, två häftiga soffor mitt i det första rummet, ett kök och en uppbyggd ställning med mjukt underlag där man kan sitta och titta ut genom fönsterväggen! I det andra rummet finns det ett gäng datorer, ännu mera coola sittställen, en scen, en liten studio och såklart böcker – även mangaböcker.

Jag möter en anställd på TioTretton och vi går upp och sätter oss vid fönsterna.

- Hej jag heter Ida och kommer från Södertörns friskolas skoltidning, Bladet. Vad är det här för bibliotek, ni har ju inte bara böcker direkt?

- Tanken med det här stället är att barnen ska förstå att de kan komma till kulturhuset. Kulturhuset öppnades för barn, men det saknades ett ställe för de mellan 10-13 år. Här finns det inte bara böcker utan datorer, Ipads, en musikstudio etc. Inga föräldrar får komma in för vi vill att barnen ska vara fria.

- Varför inriktar ni er bara på den här åldern?

- Innan vi öppnade TioTretton fanns det bara ett rum för barn mellan 0-9 och vi märkte att lite äldre barn inte ville vara med, och det finns ett ställe som heter Lava för ungdomar mellan 14-25, men inget för barn i mellanåldern.

- När har ni öppet?

- Vi har öppet alla vardagar (inte måndag för då har kulturhuset stängt) mellan 15-19 och alla helger mellan 11-17

Efter intervjun gick jag runt och tittade på deras böcker, romaner, science fiction, skräck, faktaböcker, pysselböcker och matlagningsböcker och lite manga.

Bibliotek brukar ju vara tysta, men inte det här stället för det är mera en plats för barn mellan 10-13. En fin och rolig plats med olika saker att göra, så om du vill ha det knäpptyst – gå till din kommuns bibliotek!