Vi är framtiden!

9 mars, 2011
Av

Det är vi som är framtiden, vi ungdomar. Vi som inte orkar bry oss om att lära oss någonting i skolan utan bara babblar bort lektion efter lektion. Vi som låter mamma eller pappa städa efter oss och fixa jobbiga saker. Men vad händer sen då? När det är vi som är de vuxna? De som måste ta ansvar och de som vet bäst.

När jag praoade fick jag tillfälle att höra en konversation i ett lärarrum:

- ”De matteböcker jag använde för 10-15 år sen använder jag som fördjupningsböcker idag!”
Så är det, vi får lära oss färre saker i skolan nu än för 15 år sen. Så när vi går ut i ett mer utvecklat mer tekniskt samhälle än någonsin vet vi mycket mindre än de som har skött den senaste utvecklingen. Hur ska vi då kunna utveckla och förbättra saker? Det finns miniräknare så vi behöver inte lära oss huvudräkning – eller hur? Det finns datorer med utarbetade faktatexter med många fler svåra, smarta ord än vad jag skulle ha skrivit – eller hur?
Men den här då: Det finns redan bilar så vi behöver inte hitta på något annat transportmedel (jag vet att utveckling av mer miljövänliga bilar håller på att ske just nu men rent hypotetiskt).

När vi stöter på problem i vår framtid som ingen redan har löst, hur ska vi då lösa dem, med våra mer eller mindre halvtaskiga utbildningar?

Det finns såklart saker vi är bättre på också. De flesta ungdomar kan hantera en dator hur bra som helst. Man förstår sig på mobiler, Tv-spel och andra tekniska prylar och de är helt naturliga för oss (till skillnad från vuxna) eftersom vi har vuxit upp med dem.

Men vad gör vi om det uppstår en katastrof? Plötsligt har vi inte tillgång till internet, vår trogne vän som hittills har hjälpt oss i alla lägen. Om vi inte skulle ha tillgång till våra mobiler och datorer vad skulle hända då? Skulle utvecklingen bara ta stopp? Skulle vi backa tillbaka? Hur ser framtiden ut egentligen?


Det är upp till oss att bestämma det och som jag ser det just nu så finns det en risk att det går illa!

Kommentarer:

  1. ida - 9 mars, 2011 16:07

    helt rätt cecilia!

  2. ida - 9 mars, 2011 16:08

    (men alla ungdommar är inte så, huum, ”jag kan inte klara mig själv;iga)