Datorkillarna!

22 februari, 2011
Av

Innan jag träffade datorkillarna tänkte jag aldrig på att det faktiskt måste finnas någon bakom alla våra fina skoldatorer. Att datorerna inte bara hade flyttat sig till skolan själva. Många tänker nog precis som jag inte på det – och därför vill vi på redaktionen presentera skolans fantastiska datorkillar.

Vilse i sladdarna

Jag var egentligen inte med på det hela från början, men på något sätt lyckades de andra övertala mig att klättra ner till skolans källare. När jag aningen skeptisk och sur passerat polhemssalen tornar en jättestor järndörr upp sig framför mig. Jag öppnar den osäkert och när jag kommer in slår den igen tungt bakom mig.

Jag har kommit ner till skolans skyddsrum och in till höger finns ytterligare en metalldörr – denna gång grön. Jag knackar försiktigt och en ung man med mörkt hår och skägg öppnar leende.

Rummet jag kommer in i är ganska stort och fullt med en massa datorer. På väggarna hänger filmaffisher från filmer som Star Trek och Xena och överallt ligger olikfärgade sladdar. Jag slår mig, efter att ha puttat undan en datorskärm, ner i en av sofforna längst bort i rummet.

”Jag är Micke.” säger den mörkhårige mannen. ”och det där är Pontus.”

Micke

Pontus

Han pekar mot en annan man som också har skägg men ljusare hår som sitter vid en dator i närheten. Jag tar fram mitt block och försöker se proffsig ut även om jag inte förberett mig alls för det här. Jag börjar enkelt med att fråga vad det är de gör på skolan egentligen. Pontus svarar att de är systemadministratörer och Micke fyller i med att de även är utvecklare och programmerare. Just nu jobbar de med ett projekt som heter Selma som ska göra det lättare att planera undervisningen, berättar de.

De säger att de känner varann från fysiklinjen som de gick tillsammans på i ett år innan de tröttnade och hoppade av för att istället börja ta kurser på KTH. De var på skolan och hjälpte till med grejer eftersom Micke är Bogdans son, 2006 blev de anställda. De ändrat mycket i systemet och drömmen är att skolans datorer ska använda en fri mjukvara driven på linux istället för Windows eftersom att det är  ”skitdyrt” enligt Pontus. De har även fixat nya datorer som de fått gratis från företag och vissa föräldrar.

Som personer är darorkillarna väldigt trevliga och skämtsamma. Pontus sitter mest framför datorn hela tiden, men Micke vandrar mycket och har gått runt Mount Blanc. Fast han får nog stanna hemma ett tag framöver eftersom att han snart ska bli pappa.

”Och jag ska gifta mig i sommar.” fyller Pontus i. Jag frågar med vem och får veta att den lyckliga bruden är Julia Skott som har haft journalistkurs med redaktionen.

Datorkillarna understryker också att de jobbar väldigt mycket och skämtar om att tid är pengar. När de nämner det tittar jag på min klocka och inser hur sent det blivit. Jag tar ett snabbt avsked och går därifrån med en känsla av att jag vet mycket mer om skolans inre än tidigare.

Kommentarer:

  1. ida - 24 februari, 2011 21:00

    bra och roligt skrivet!