”Det kunde varit du” – 9:ornas musikal

25 januari, 2011
Av

Arga nazister

Femtonåriga Alice älskar sitt land och tycker att blattarna som kommer hit bara förstör allt; De lever på bidrag, tar svenskars jobb och är kriminella. Hon hyllar nazismen och anser att det är helt rätt att utvisa eller till och med avrätta invandrare.

Men hennes mormor Ester kan inte förstå hennes fördomsfulla inställning, och för att få Alice att ändra sig berättar hon om hur det var när hon var liten, år 1939 i Ungern när historiens kanske värsta krig började. I en värld där hon på grund av sin judiska tro ansågs vara mindre värd än ett djur.

Svenska ambassaden var ett av de få ställen där judarna kunde gömma sig från slakten. Där fanns nämligen Raoul Wallenberg, en svensk ditsänd av Amerikanerna för att hjälpa judarna.

Men det krävs mer än pengar för att rädda människoliv och snart måste han sätta sitt liv på spel för att nå sitt mål.

Backstage!

Backstage innan själva musikalen (visning två) klär folk om för sina nya roller. 6:orna (som är kör) har svarta kläder och springer omkring lite här och var. Det smårepeteras även på scenen.

Uppe i 9:ornas loge står Lollo.

- ”Vad har du spelat för roll i första visningen?”

- ”Jag spelade Alice.”

- ”Vad ska du spela nu?”

- ”Spaniens ambassadör och jude.”

Lollo backstage

Lollo spelar Alice

Vi fortsätter ner till rekvisitarummet där vi möter bröderna Bertil och Tomas. Bröderna har ansvar för all rekvisita till soldaterna i musikalen. De berättar att alla uniformer är äkta, är gjorda vid kriget och har burits utav riktiga soldater under andra världskriget, även nazisternas uniformer har burits av nazister under förintelsen. Uniformerna och hattarna har använts vid stora utställningar världen över och lånats ut till ”Levande historia”.

Autentiska uniformer från andra världskriget

De har varit historiker i över 50 år och har forskat mycket själva. Bröderna berättar också att de ofta går ut till skolor och berättar om kriget.

Scenen släcks ned helt, kören sitter på sin breda trätrappa placerad längre bak på scenen, folk kommer in i två led på scenen och börjar sjunga en kampsång, musikalen är igång! Efter ca en timme blir det en paus och Tove passar på att intervjua en utav 6:orna:

I mörkret bakom scenen hittar jag den svartklädda David, en liten blond sexa som ligger på en av de stora trätrapporna som kören sitter på. Han skrattar när jag talar om att jag är journalist och säger att visst får Ylvas syrra intervjua honom. Jag drar handen genom håret och försöker att snabbt komma på en fråga, jag var helt oförberedd på uppdraget och vet inte riktigt var jag ska börja. Men med Davids vänner (också de iklädda svart) till hjälp kommer vi snart igång.

Jag frågar om de sjunger med hela tiden och han svarar att de gör de nästan hela tiden.

Men blir det inte lite tråkigt att bara sitta still?

”Lite långtråkigt är det ju.” svarar han, men ser inte ut att tycka att det är så hemskt.

Skulle du hellre vilja vara med?

”Ja självklart, men lite läskigt med all publik. När vi går i nian måste vi ju göra det eftersom att vi går i MD.” säger han och kompisarna skrattar.

”Vi kanske inte vill ha med honom. Han är rätt korkad, började sjunga fel på repetitionen.” upplyser de mig.

Deras absoluta favoritkaraktär är helt klart Anton Hoch, en inte alltför sympatisk men väldigt rolig man som är en förrädare av högsta grad.

De tycker alla att pjäsen har ett viktigt budskap och att vi verkligen måste se till att det inte blir några fler krig. En av tjejerna påpekar också att det är fint med kärleken som varar även genom döden. I nian vill de gärna göra en liknande pjäs.

Pausen tar slut, publiken sätter sig på sina platser igen och musikalen fortsätter ca en timme till.

När den är slut blir det höga och långa applåder till alla medverkande.

Bedömmning

9 MD är en klass med många talanger. Duktiga sångare och skådespelare och de har lyckats skapa en otroligt gripande föreställning tillsammans med sin lärare Björn som skrivit manuset och leder orkestern.

Flera av 9:orna skulle kunna gå ut och jobba som professionella musiker.” säger Micke som är datatekniker.

Efter premiären säger Björn: ”Jag är jättenöjd, inget kunde ha gått bättre”.

Dynamiska kulisser med lakan från IKEA

Skolans datakillar har hjälpt till att ge föreställningen liv med hjälp av två projektorer, två lakan från IKEA och fyra gardinstänger. På de uppspända lakanen visas nya bilder under hela föreställningen, t.ex. svartvita foton från kriget och blodfläckar när någon blir skjuten.

Den här musikalen var mycket bättre än den 9:orna gjorde förra året. - Tove

De var jätteduktiga. Man kände såhär: ”Oh nej, nu kommer alla att dö!” – Tove

Jag fattar inte Björns pjäser. – Ida

Jag ville strypa en av skådespelarna, så bra var hon! Hon spelade ledande nazist och jag hatade henne. Det kändes verkligen som att hon hatade judar på riktigt. Musikalen handlar om något fruktansvärt, men ändå hände det att man fick skratta. Jag tycker att de lyckats att skildra hur det kan ha varit men att ändå blanda in lite humor.

Anton Hoch (Camilla) läser ett långt dokument

Camilla spelar Anton Hoch och får bara bra kritik av Ida, ”en mycket bra skådespelerska som gav rollen en lagom portion av humor med sitt filuriga sätt.”

/Ida, Tove och Cecilia

Kommentarer:

  1. tim - 8 februari, 2011 14:18

    lät lite som SD i början…