Tillåtet med Tomteluva!!!

6 januari, 2011
Av

Det finns många orättvisor i världen. Stora och små. Och jag hade tänkt skriva om en liten och ganska obetydlig orättvisa. Nämligen att det är strängt förbjudet att ha mössa på sig inomhus men när det var juletid fick man ha tomteluva på sig – inomhus! Jag gjorde ett experiment precis i slutet på terminen, bara för att dubbelkolla, jag hade på mig en tomteluva inne i klassrummet. Och min lärare sa, innan lektionen började :
- Så tar vi av alla VANLIGA mössor/huvudbonader. Jag fick behålla min luva på mig. Även om det bara är en liten orättvisa så är det rätt orättvist! Ingen som har haft tomteluva på sig inne har behövt ta av sig den. Inte ens i matsalen, där de flesta lärare går runt och säger till de som fortfarande har mössor. Det är ganska konstigt.

Att ha mössa i matsalen är alltså förbjudet, men det är alltid, alltid, alltid några som har mössa. Det betyder att lärarna då behöver gå runt och säga åt folk, ”ta av dig mössan”. Och det kan ju inte vara särskilt roligt. Om de nu så gärna vill ha mössa på sig, varför kan de inte få det då. Jo, det finns något som heter skolregler (ett ganska självklart faktum) och en av dessa regler är just att man inte får ha ytterkläder inomhus. Och det kan vara en helt ologisk regel (särskilt det där med att man får ha tomteluva, riktigt ologiskt!!!) men så länge det är en skolregel så måste man ju följa det. Det stämmer ju, om det finns en regel så ska följer man följa den. Men min tanke då är att när det är en onödig regel att man inte får ha mössa inne och det blir någon minut varje lektion med:

”Ta av er mössorna”
”Nej det är ju mitt hår”
”Det tillhör min religion att ha mössa”

Och så vidare. Det är bara onödigt! En annan sak: De som jobbar i köket har ju mössor. Det ingår i deras arbetskläder. För att det inte ska komma hår i maten. Och det är ju bra. Men varför måste vi ta av oss mössorna när de måste ha på sig sina mössor? Det är ju knappast trevligare att man tar av sig sin mössa och lägger den på bordet. Vi kan ju också håra i maten!

Till det hela hör det här: Man blir jättevarm av att ha mössa. Massor av värme går ju ut genom huvudet och det är ju inte så bra att vara varm när man ska jobba. Det blir mycket svårare att fokusera.

Så hur är det egentligen? Jag tycker nog att det är okej att man har mössa. Men vad tycker ni? Kommentera här nedanför! Om många vill ha mössa kanske man kan ändra på skolregeln.

Oh, just de: Jag tänker göra ett experiment i vår. Kanske typ i februari. Så vårtermin blir det ju, även om det inte är vår.
I februari tänker jag ha på mig tomteluva. Vi får se hur lärarna reagerar…. Jag skriver och berättar hur experimentet har gått.

Kommentarer:

  1. ida - 6 januari, 2011 20:45

    haha bra ide det där med tomteluva i februari Cecilia! och det där med att man blir var av mössa (så klart), det är ju ofta väldigt kallt i våra klassrum så det stör nog inte konsentrationen, iallafall inte i vårt klassrum eller ska jag säga frysrum!

    mycket bra skriven krönika tycker jag, ha det bra Cecilia! // Ida

  2. Åse Wewel - 23 januari, 2011 17:13

    Go girl!

  3. [...] avslutat! Var det någon som läste texten ”Tilllåtet med tomteluva!!!” I vintras? Där skrev jag om att det inte är okej att ha huvudbonad (keps, hatt, mössa osv) [...]