Petra – Ett av världens 7 underverk (Jordanienresan Del 3)

7 december, 2010
Av

När de sju nya underverken röstades fram för några år sedan blev den gamla staden Petra en av de utvalda. Och jag förstår verkligen varför! Staden är ligger i en skålliknande dal mellan höga röda klippor och de fantastiska byggnaderna är otroligt välbevarade. Men det coolaste är hur husen byggdes, de hackades nämligen ut för hand ur berget!

Ända vägen in i Petra är genom en smal ravin mellan två höga klippor. Det första man kommer fram till är skattkammaren, en av de vackraste byggnaderna. Det var en otrolig upplevelse att komma gående genom den där smala sprickan och sedan svagt se något stort rött i öppningen, som blir större och större ju närmare man kommer och när man kommer ut och ser en jättestor fasad torna upp sig över en.

Sedan fortsatte vi genom ravinen och kom ut i själva dalen. Där fanns massor av liknande fasader och flera ”vanliga” rommerska byggnader som alla var otoligt välbevarade. Upplevelsen förstördes dock lite av att det längs hela vägen stod en massa försäljare som sålde souvenirer och erbjöd åsnor som man kunde rida på.

Vi gick hela vägen upp till The Monastery, den största av alla byggnaderna, men också den som var svårast att ta sig till eftersom att den låg 800 trappsteg ovanför restan av Petra. Men det var det värt för Monastery är så stort att man nästan tror att det är en synvilla.

Jag somnade av trötthet under den tre timmar långa bussresan hem efter att ha gått en mil i ca 40 grader.

Kommentarer:

  1. Ida Almroth Tissari - 9 december, 2010 19:43

    cool byggnad! eller vad man nu ska kalla det..

  2. [...] publicerar ett antal inlägg om sin resa till [...]