Manga!

21 oktober, 2010
Av

Jag heter Cecilia och går i 7nv1. De flesta av mina kompisar läser manga. Men jag är inte alls särskilt intresserad. Det här gör att jag irriterar mig ganska mycket på manga, ett vanligt samtalsämne bland många av mina kompisar. När jag tittar i en mangabok blir jag yr i huvudet. Massor av bilder som tävlar om ens uppmärksamhet, omöjligt att fokusera på en bild eller en text. Dessutom ska det oftast läsas ”baklänges” som i japan.

Vad jag vill ta reda på i den här texten är – Vad är manga? Varför är det så intressant? Vad är det som är så speciellt?

Imorgon ska jag ta med mig ett antal frågor till skolan och förhoppningsvis få med mig flera intressanta svar tillbaka för att sen kunna dela dem med er.

Nu har jag frågat tre mangaälskande kompisar om varför de gillar manga. Jag har också bett de att berätta lite om vad manga egentligen är. Alla gav mig det ganska självklara svaret: ”det är kul” men de har också berättat lite mer.

(De utfrågade föredrar att vara anonyma. Jag ska därför kalla dem 1, 2 och 3)

1 sa såhär:

- För att det är roligt, intressant, bra och kul!

- Men varför just manga? Finns det inga ”vanliga” böcker som är lika bra?

- Det är lätt att läsa och fina bilder.

Jaha så var det. Men jag tycker fortfarande att manga är otroligt svårläst. Det måste vara olika från person till person. Och det är i för sig inte så konstigt. Min kära vän 2 uttryckte sig i skrift eftersom jag ville ha deras exakta ord. Så här såg det ut:

”Jag tycker manga är precis som vanliga böcker fast i bilder. Jag läser manga för att det är ovanligt. Manga finns i alla olika genrer, precis som vanligt. Manga kommer från japan”.

3:s text:

”Manga är en sorts japanska tecknade serier som ”uppfanns” strax efter andra världskriget. Många människor utanför japan tycker om dessa serier.” Varför 3 gillar manga:

”Jag gillar manga för att de är bra och roliga. Manga har en annan humor än andra böcker eftersom att författaren kan använda bilder för att skapa roliga (ofta barnsliga) skämt. Scener med ”strider” blir också coolare med manga.”

3 läser ALLT. Och mycket av allt. Inte bara manga utan också böcker, tidningar…. Beskrivningen av vad 3 läser slutar med ett skämtsamt Kalle Anka.

Vad har vi då lärt oss av det här? Att manga är roligt, bra, tydligt, lättläst och ovanligt. Det låter ju alldeles utmärkt! Men jag som har läst en mangabok i livet (min första och troligtvis sista, om jag inte blir övertygad av 1, 2 och 3) tycker fortfarande illa om manga. Eller illa och illa, jag förstår det fortfarande inte alls. (Jag förstod ungefär hälften av vad jag försökte läsa…) Det gör att jag stör mig på 1, 2 och 3 när de pratar manga. För att få lite perspektiv på det hela tänker jag imorgon försöka intervjua någon som inte gillar manga. Jag fortsätter skriva då…

Jag har gjort en undersökning där trettio personer från 7nv1 och 7nv2 svarade. 19 personer läser inte manga 9 peroner gör det. Två personer läser manga ibland. Jag var nöjd med resultatet. De flesta tycker som jag! Men sen insåg jag att jag kanske inte kan störa mig på det om det inte är så många som läser manga. Det råkar bara vara så att jag har hamnat mitt i en mangaälskande grupp.

Här är i alla fall ett citat jag skrev ner under min undersökning:
” Absolut inte! Sånt fjolligt skit!” Personen som sa det ändrade sig sen till bara ”Sånt skit” Men jag tyckte det var roligare som det var.

Så, nu har jag skrivit för och nackdelar med manga. Jag har skrivit vad jag tycker och vad andra tycker. Nu hoppas jag bara att någon tyckte om att läsa min text.
Ha det så bra!

Kommentarer:

 1. ida - 22 oktober, 2010 16:03

  det var en bra text, intressant att få se det från din sida och hur du kom fram till vad du skrev så att säga !
  och från ”du vet vem” till dig cecilia : I am a deathnote nöörd! nananaanaanaanaanaaa …och, deathdeatdeaath nooot deathdeathdeaath nooot….

  • Cecilia wewel - 22 oktober, 2010 17:24

   Tack för det!
   Jag uppskattar ditt sinne förhumor. Men jag är ganska irriterad på melodin jag kommer nynna på resten av kvällen…

 2. hedda - 23 oktober, 2010 20:48

  Jag gillar inte heller manga! Dessutom blir jag irriterad när folk kallar dettan för ”böcker”, det är SERIER, herregud. Bra text!

  • ida - 4 november, 2010 14:25

   jag gillar manga, inte överdrivet men en del serieböcker. men jag håller med dig hedda, det är serier inte böcker ! men jag tror att folk säger böcker för att det är enklare… kanske… jag kallar det serieböcker, eftersom det oftast inte är tidningar..

 3. Ulrike - 14 november, 2010 00:40

  Saken är inte svår att beskriva för mig, jag läser manga ibland och tittar på anime ibland, för att det är intressant och ja – roligt. I vissa serier kan man så väldigt tydligt märka kulturskillnader. När man tänker efter, kan man alltid se att händelser skulle porträtteras på ett helt annat sätt i västerländsk miljö, eftersom vi har helt andra synsätt och traditioner än de i Japan. Ibland är det irriterande för mig som har kompisar helt fascinerade av… det vardagliga livet i t.ex. USA och som sedan sätter upp en tegelmur i hjärnan och avärdar den japanskakulturen som ”fjollig”. Talar vi fördomar? JA! Det är väl helt enkelt så att manga/anime har fått status som nördig, tyvärr. vilket antagligen i sig beror helt på att de som håller på med manga/anime blivit ”invigda” i ämnet, och därför hela tiden bär med sig referenser andra inte har.

  Secondly, är det svårt att jämföra manga med någonting västerländskt. Vissa nämner Kalle Anka men detta är inte en rättvis jämförelse, erftersom manga i mycket stärre utsträckning _riktar sig till olika grupper_. Det finns för barn, tonåringar, vuxna i alla åldrar, tjejer, killar, kvinnor, män och dessutom för blandade åldrar och kön – medan Kalle Anka ganska uteslutande är för barn och föräldrar som läser det för barnen/vuxit upp med det själv.

  När jag tittar på anime är det ofta av samma anledning jag tittar på scrubs eller how i met your mother eller house eller vad som nu går på TV:n. Jag vill slappna av, jag vill uppleva humor (fastän, något annat än det som går på TV just då – ibland orkar jag bara inte that’s 70′s show) och faktiskt – serier för äldre finns väl även i vår variant, Simpsons, Family Guy, någon?

  (dessutom – rent allmänt är det också ganska kul att veta att jag kanske läser samma sak som någon annan person på andra sidan jordklotet gör:))

  UU