SD kom in i riksdagen

22 september, 2010
Av

Den 19 september var det val i Sverige. Valet är en demokratisk process som flera människor uti världen dör för att få använda, något vi i Sverige tar för givet. Val går ut på att olika alternativ ställs mot varandra och det alternativ eller de alternativen som får majoritet, dvs. flest av rösterna bildar regering. Innan alla förtidsröster är räknade nu i det svenska valet så har inget regeringsalternativ klar majoritet, men med största sannolikhet har vi ett främlingsfientligt parti i riksdagen.

Alliansen pratar gärna om att de vann valet, men sanningen är att inget parti vann i det här valet lika mycket som SD som kom in i riksdagen.

Vi hör, ser och läser väldigt ofta om främlingsfientlighet, och det första jag tänker på är någon som lägger skulden på någon annan. Som till exempel SD som ofta får det att framstå som om invandrare som jobbar skulle få alla ”svenskars” jobb, och de invandrare som inte jobbar lever på svenskarnas socialbidrag. Så det spelar tydligen ingen roll om invandrare jobbar eller inte jobbar utan invandrarna i sig är tydligen felet. Det får mig att tänka på hur Hitler blev stor i Tyskland efter första världskriget. Tänk er nu att Tyskland med stor sannolikhet hade hög arbetslöshet, stora skulder och hög bostadsbrist och man hittade inte någon att skylla på. Helt plötsligt kom Hitler från ingenstans och uttalade sig om att ”judarna har tagit våra jobb, judarna har tagit våra bostäder, det som händer i landet är judarnas fel, allt kommer bli så mycket bättre utan judar”.

Vad skulle tyskarna tro på? Äntligen fick de höra någon som tog fram syndabockarna, de köpte det hela med hull och hår. Samtidigt som judarna fick det värre och värre växte Hitlers förtroende hos tyskarna, de som försökte göra motstånd dog på ett eller annat vis.

Nu säger inte jag att Jimmie Åkesson vill utrota invandrare, men SD förnekar att de är rasister. Förhoppningsvis är SD inte SD:s väljare, utan bara missnöjda med de två blocken. För tänk nu om 5,7 % av svenska folket skulle vara främlingsfientliga, och ca 2 miljoner svenskar klassas som invandrare.

Spelar det verkligen någon roll om man är vit eller brun? Ska hud-, hår- eller ögonfärg spela någon roll? Ska vi förbjuda alla människor med blåa ögon att gå i skolan? Ska vi leva i ett Sverige där kvinnorna blir nedvärderade för att de föddes som tjejer och inte som killar, ska vi få leva efter samma förhållande i Kina där de inte får ha mer än ett barn och därför oftast väljer bort flickorna för att pojkarna ska kunna hjälpa till med arbetet på gården eller dylikt?

Vi vill ha ett Sverige där alla får leva med samma villkor, ett Sverige där alla blir bemötta på samma sätt, arbetslös som arbetare, bostadslös som boende, kille som tjej, brunögd som blåögd, homo, bi, trans som hetero. Det är inget man kan bestämma själv när man föds utan det är hur ens liv blivit eller hur ens DNA beslutat att du ska se ut.

För ett olikt Sverige!

Kommentarer:

 1. Anna - 23 september, 2010 17:00

  Jag tror nog att du har fått det hela om bakfoten lite. Sverigedemokraterna är inga tyranner som kastar ut alla som inte är blonda och blåögda ur detta land. Deras politik handlar om hur man ska hantera invandringen på ett bra sätt för att skapa ett stabilt och tryggt land. I dagens läge är det relativt sett enkelt att invandra till Sverige, vi släpper in folk och låter många stanna. Men sedan då? De flesta buntas ihop i blockhus i förorter med ytterst små möjligheter att göra något vettigt av sina liv. Det finns ändå en bra tanke kring hur invandringspolitiken bör förändras. Det räcker inte med att vi rent konkret har plats för en irakisk familj i en trea i Rågsved, det krävs arbete, skola, sjukvård och mycket, mycket mer.

  Jag säger inte att Sverigedemokraternas politik är bra eller bättre än någon annans för ideologin har många baksidor och flera av dessa nämner du här. Jag tycker inte heller att folk ska sorteras in i grupper efter utseende, kön, bakgrund och sexualitet men man kan samtidigt inte släppa in varenda kotte i Sverige om vi vill att alla ska få möjlighet att bygga sig en trygg framtid. Det går helt enkelt inte.

  Jag är absolut inte Sverigedemokrat! Men jag tycker att i en demokrati så har alla partiers åsikter rätt att bli uppfattade för vad de är och inte för vad fördomar säger att de är.

  • Pontus - 23 september, 2010 18:43

   Vi måste förstås ta valresultatet på allvar, och hitta något sätt att hantera att hundratusentals svenskar är missnöjda. Men sverigedemokraterna gör inga analyser och erbjuder inga lösningar. Det är talande att de är det enda riksdagsparti som helt saknar integrationspolitik. De vill bara bli av med alla ”utomeuropeiska” invandrare, eftersom dessa hotar ”svenskheten”. Att partiet får röster trots att det växt fram ur nynazistiska och rasistiska rörelser är otäckt. Det är inte längesedan de bytte bombarjackor och uniformer mot kostymer med slips och rakade huvuden mot backslick.

   Sverige har inte lyckats bra med att integrera invandrare. Men vi ska vara stolta över att vi vågar försöka hjälpa de som flyr från hot och förtryck. Vi är ganska unika i europa som inte stoppar barnfamiljer vid våra gränser med militärer.

   Om man känner att sverigedemokraterna behandlas orättvist så behöver man bara läsa deras partiprogram eller surfa runt på deras hemsida för att påminna sig om vad de står för. Det är ett parti för rasister.

 2. Jacob - 26 oktober, 2010 18:49

  jag Tyker att ALLA ska få vara i sverge.tänk om alla som TE.X gillar mobiller inte får vara i sverge. det är lika dant att slenga ut invandrare. bara för att dom inte ser utt som oss och kanske inte altid har samma intresensom oss. Men det som är mest konstigt med detta är att dömma efter någons bakrund.jag tyker som Pontus att sverge demokraterna är ett parti för nansister. desutom är det dåligt att protestera mot svergedemokraterna när dom ska prata på ett ofentligt ställe för då tyker folk synd om dom och röstar in dom i riksdagen så dom får talla där. för hur kunde dom anars komma in med 5,7 prosent när undersökningarna visade 4,1?

  • Alice - 10 november, 2010 19:54

   Du vet att undersökningar inte stämmer helt och hållet. Man kan inte fråga alla människor i hela landet om vad de tycker! Och när man blir utfrågad så är det inte säkert att man säger det man egentligen röstar på, varför skulle man erkänna att man röstar på SD om folk är emot dem och trakasserar dem?

   Och det där du nämnde om att man inte ska protestera emot SD när de pratar på offentliga ställen för då tycker folk synd om dem. Ja visst det låter väl trevligt? Men tänk om folk inte skulle tycka synd om dem på grund av det – ska man protestera, skrika och väsnas när SD försöker framföra sin åsikt då? Hm?
   Det enda som är fel är att detta ska föreställa ett demokratiskt land! Och i demokratin ska alla ha rätt att utrycka sin åsikt! Ska detta skrikande föreställa demokrati? Här går folk runt och klagar på SD men de är inte mycket bättre själva när de baktaler, misshandlar och skriker åt folk som röstar på SD. Jag kallar inte det demokrati.

   För övrigt… Lär dig stava.

   • Anna - 17 november, 2010 09:14

    Bra sagt Alice, mycket bra!!!