Den gudarna älskar dör ung

3 september, 2010

Vissa frågor är beständiga, vissa frågor har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Frågor om kärleken, livet och döden. Varför är vissa dömda till döden redan innan de vet något? Små barn, oskyldiga, rena. Barn som knappt hunnit öppna ögonen innan de dör. Barn som börjar första klass, men inte andra. Ungdomar som på randen till vuxenlivet inte pallar för trycket längre. Medelålders människor med familj och hund. Med barn. De faller ihop och dör. Ger upp livet för något annat, något de inte vet något om. För vad kan vara värre än smärtan de redan känner?

Och för de kvarstående? Hur ska man fortsätta sitt liv utan sin syster, pappa eller bästa vän? Jag vet inte. För jag har haft turen att slippa mista någon som står så nära mig.

I somras lämnade en liten pojke jorden. En sjuårig liten pojke som förtjänade att leva. Som kämpade in i det sista.
Han var cancersjuk, sedan några år tillbaka. Tidigare hade han blivit friskförklarad. Turen vände och han kunde börja gå i skolan igen. Men paradiset föll snart isär. Drömmen sprack.
Sjukdomen slog tillbaka, hårdare den här gången. Och han föll.

Jag kände honom inte så bra, men blev ändå förkrossad när jag hörde det. Grät länge, och funderade.

Varför måste vissa dö tidigare än andra? Varför? Har de gjort något för att förtjäna det?
Jag har inga svar. Ingen har det.
Den här texten är tillägnad alla som dött i förtid, men också deras närstående, familj och vänner, som sörjer dem.

Hjälp varandra, hjälp varandra när ni är som svagast. Bara det att inte vara ensam betyder mycket. Mer än man tror.

1. Jacob - 26 oktober, 2010 14:53

Bra skrivet!