Pengastressen!

30 juni, 2010
(bilden kommer härifrån)

Det finns många i min ålder som nog är ganska avundsjuka på mig. Jag får nämligen något som dom flesta inte får: Mitt barnbidrag. Istället för att mina föräldrar beslagtar alla pengarna får jag dom själv varje månad och har ett eget bankkort och legitimation. ”Skojar du eller? Tusen spänn varje månad? Tusen spänn!?” säger många när dom får höra om min ”månadspeng”. ”Ja” svarar jag. ” Men tro inte att det är så himla mycket!”

Poängen är att om du varje månad ska köpa allt du behöver själv, som kläder, skor, skolsaker och böcker, så räcker den där tusenlappen inte särskilt långt. Om du dessutom vill gå på bio eller Gröna Lund den månaden blir det extra kärvigt. Och tar pengarna slut, ja, då är dom slut och man får duktigt vänta till nästa månad med att köpa det där som man egentligen skulle behöva just nu.

Om du frågar dina föräldrar hur mycket pengar dom lägger på saker åt dig varje månad så kommer du märka att det är en hel del. Och om du tänker efter hur många gånger du ber dom om pengar till t.ex kläder, bio eller nöjesfält så kommer du snart att märka att du egentligen också har ganska hög månadspeng, även om den faktiska månadspengen i pengar bara är ca 100-300 kr. För jag får nästan ingenting av mina föräldrar. Jag får min tusenlapp och den ska räcka. Det är klart att dom kan sticka till med lite pengar här och där om det saknas, men det är inte ofta.

Att få en så stor peng varje månad i 13 års ålder kräver också ett ganska stort ansvar. Även om jag helst vill lägga den på smink och godis så kan jag inte göra det. Det nödvändiga kommer först, sen ser man vad som blir över. Dessutom är bankkort och legitimation saker som man absolut inte får tappa bort.

Jag känner mig väldigt ofta stressad över att pengarna inte räcker till, tankar snurrar i huvudet om vad jag behöver, vad det kan tänkas kosta, hur jag ska planera, var jag hittar det billigast osv. Ganska ofta får jag avstå från att köpa det jag verkligen vill ha för ett billigare alternativ. Och även om jag gillar att shoppa så är den där stressen det värsta jag vet. Att jäkta runt mellan olika affärer och pricka av saker på min lista, eller i värsta fall att inte lyckas pricka av dom och komma hem tomhänt med en gnagande oro i magen.

Så jag tycker inte att någon behöver vara avundsjuk. Jag är jättenöjd med mina pengar och glad att mina föräldrar litar så pass mycket på mig att dom låter mig få dom. Men det finns både för- och nackdelar och dom är ungefär lika många. Så var glada för det ni har, vi har mer än så många andra. Och det där ekonomiska ansvaret ställs vi alla framför en vacker dag i alla fall.

Etiketter: ,

1. Anna - 9 juli, 2010 09:13

Bra skrivet Hedda! Jag håller verkligen med, jag får också mitt barnbidrag och det är verkligen inte det lättaste av ansvar. Ändå tycker jag att det är väldigt bra och jag tycker att fler föräldrar borde ge sina barn det förtroendet, man lär sig så otroligt mycket på vägen. Jag tycker det är fel när föräldrar säger ”hon är ju ändå inte mogen för ett sånt ansvar”. Det är väl klart att man inte kan ta ansvar förrän man får göra det på riktigt. Man mognar inte förrän man måste.

2. Lina 8bf - 24 augusti, 2010 17:38

Bra skrivet!
    Jag själv skulle nog inte klara av det stora ansvaret man får med bankkort och hela rubbet, men jag har inte heller fått chansen till det. Som du skrev, så är avundsjukan när det gäller pengar väldigt utspridd, och det stör mig.
    Bara för att jag får pengar exakt när jag ber om det så betyder det inte att jag har det bättre. Jag har ingen egen ekonomisk frihet (jag är dåligt på att spara) och jag slösar helt enkelt med pengar på grund av ansvarskänslan fattas och pengar alltid är en självklarhet. Därför var det intressant för mig att läsa det du skrev! :)

3. Ida Almroth Tissari - 27 september, 2010 18:31

jättebra skrivet !

4. Cecilia Wewel - 8 november, 2010 20:17