Tio boktips till sommaren

29 juni, 2010
Av
(bilden kommer härifrån)

Nu när sommaren äntligen har kommit så finns det tre saker man allra helst vill ha. En härlig badstrand, en god glass och sist men inte minst, en bra bok. Här har jag listat några av mina favoritböcker som är starkt rekommenderad sommarläsning!

Böckerna är sorterade i två kategorier, en för något yngre ungdomar och en för lite äldre. Observera att detta endast är en riktlinje, det finns inget som säger att man kan vara för ung eller för gammal för en bok. Syftet med att sortera in böcker efter åldrar är att ni som läsare ska få ut så mycket som möjligt av dem.

För lite yngre ungdomar:

Lydias Hemlighet

Av Finn Zetterholm

Genre: Äventyr, historia

En bok som återupplivar konsthistorien och bakgrunden till våra mest kända konstverk idag. Lydia är en ung tjej som ofta betraktas som lite annorlunda av kamraterna. Hon tänker hellre än pratar högt och får ofta, enligt andra, konstiga idéer och så har hon ett mycket stort konstintresse som ingen begriper sig på. En rad övernaturliga händelser flyttar Lydia tillbaka i tiden så att hon själv kan träffa konstnärerna bakom de världskända tavlorna som finns bevarade idag. Till en början är allt trevligt och spännande, men snart börjar frågorna rada upp sig. Vem är den mystiske fågelpojken som ständigt förföljer henne, vad är meningen med att hon ska uppleva allt det här och framför allt, hur ska hon ta sig hem till sin egen tid igen? En spännande äventyrsbok med levande miljöbeskrivningar och träffsäkra personporträtt, passar alla oavsett konstintresse.

En ö i havet

Av Annika Thor

Genre: Sverige under andra världskriget, 1940-talet, förintelsen

Året är 1939 när tolvåriga Steffi tillsammans med sin fyra år yngre syster Nelli sätter sin fot på en ö utanför Göteborg efter att ha rest med tusentals andra judiska flyktingbarn från det krigsdrabbade Wien i Österrike. På ön finns nästan inget annat än hav och sten, överallt luktar det fisk och främmande och utan att kunna prata med några andra än varandra ska de nu finna sitt hem hos de familjer som tar emot dem. Utan möjlighet att påverka beslutet ser Steffi hur Nelli tas om hand av den vänliga småbarnsmamman Alma medan hon själv tvingas bo hos den stela tant Märta. Ändå har ingen av dem minsta aning om vad de nyss kommit undan ifrån, allt det eländet som nu väntar deras föräldrar som sitter fångar i sitt eget land. Denna bok är den första i en serie om fyra och genom hela serien får man följa de två syskonen på ön där de tvingas stå ut med inte bara vardagliga bekymmer utan också den ständiga oron för föräldrarna.

Agnes Cecilia

Av Maria Gripe

Genre: Livsöden, Släkthistoria, Drömmar

Nora har levt i fosterfamilj efter att hennes föräldrar omkom i en bilolycka när hon var mycket liten. Hon trivs och lever ett bra liv, men tomrummet finns ändå alltid kvar. Avsaknaden av en egen familj och minnen att dela präglar hela hennes uppväxt och får henne att önska att hon visste lite mer än hon egentligen gör. Men när familjen flyttar till en ny lägenhet börjar konstiga saker att hända, mystiska telefonsamtal och andra små tecken når henne, för att inte tala om den märkliga dockan som verkar ha något att göra med hennes egen hittils okända familj. Långsamt går det upp för Nora att det finns någon utom tid och rum som hon måste leta reda på, någon som söker kontakt.

En berättelse som balanserar på gränsen till det övernaturliga och får spänningen att krypa i kroppen. Passar perfekt för sträckläsning.

Pojken i randig pyjamas

Av John Boyne

Genre: Förintelsen, Andra världskriget, Tyskland

När hela hans familj plötsligt tvingas flytta måste nioårige Bruno lämna sitt älskade hem i Berlin utan att hinna med ett ordentligt farväl. Flyttlasset stannar utanför ett ensamt hus på en till synes tom och övergiven plats och omgiven av höga murar tvingas Bruno nu leva sitt liv i på bakgården med sin syster som enda sällskap. Men så en dag lyckas han smita ut och går en lång upptäcktsfärd som slutar vid ett evighetslångt taggtrådsstängsel. Där sitter pojken i randig pyjamas; blek, smutsig och utmärglad. En alldeles speciell vänskap växer fram mellan de två pojkarna, en vänskap som blir en stor och spännande hemlighet för Bruno, men också en vänskap som i längden inte klarar av att skiljas åt av ett taggtrådsstängsel.

Den här boken skildrar förintelsen ur ett barns ögon, ett mycket ovetande och naivt barn dessutom. För de två pojkarna existerar ingenting annat än vänskapen dem emellan, men för pojken i randig pyjamas existerar också den verklighet som tusentals andra judar tvingades möta under andra världskriget, den verklighet som Bruno inte ens i sin vildaste fantasi kan föreställa sig.

Alex Dogboy

Av Monika Zak

Genre: Gatubarn, Honduras

Alex Dogboy är en verklighetsbaserad berättelse om en pojke som lever på gatan efter att hans föräldrar lämnat honom. Vi får följa Alex genom vardagen han på något sätt lyckas ta sig igenom, trots att hans tillvaro ständigt verkar ställas på sin spets. Ändå har han alltid nära till leende och skratt och hans liv är trots omständigheterna det liv han gillar allra mest. Vid sin sida har han alltid sina två hundar som stöttar honom i vått och torrt. En stark berättelse om att överleva för dagen, men också om att finna sig själv och sin rätta identitet.

För lite äldre ungdomar:

Som jag vill vara

Av Katarina von Bredow

Genre: Kärlek, Graviditet, Ungdomar

Jessica är femton år och galet kär i Arvid. När hon fått reda på att han ska på fest beger hon sig dit med fjärilar i magen. Arvid är mycket riktigt där och kvällen blir bättre än hon någonsin vågat hoppas på. Framåt natten är Jessica sprickfärdig av kärlek och mitt i dimman från alkoholen hamnar hon och Arvid i säng. Efteråt är Jessica rädd att Arvid bara var ute efter sex och inget annat, men snart får hon motsatsen bevisad och allt är så underbart det någonsin kan vara. Ända tills mensen inte kommer som den ska och hon måste fatta det största beslutet hon någonsin gjort.

Hjärtans Fröjd

Av Per Nilsson

Genre: Kärlek, Svek, Svartsjuka

Det är på bussen han får syn på henne för första gången; Hjärtans Fröjd med det röda håret och de söta öronen. Han är ung och oerfaren och de känslor som stormar runt i honom är totalt främmande, ändå vet han att allt är perfekt, att det är såhär det ska vara. Allt eftersom de två kommer varandra närmare så närmar sig också den oundvikliga katastrofen, då han tvingas uppleva det allra tyngsta som kärleken kan erbjuda; svek, svartsjuka och sorg.

Hjärtans Fröjd är en känslostormande och underbar bok som bjuder på sorg, skratt och glädje. Språket är fyndigt och berättarvänligt och innehåller allt en riktigt bra bok ska innehålla.

Ett nytt liv på köpet

Av Emma Granholm

Genre: Ensamhet, Vänner, Falskhet, Lögner

Sanna har levt hela högstadiet utan vänner, tagit sig igenom varje dag i tystnad och ensamhet. När hon börjar gymnasiet förändras allt i ett slag. Hon har svårt att fatta det men plötsligt är hon vän med alla, precis alla i hela klassen. Utan att ifrågasätta sitt eget beteende börjar hon nu göra allt för att hålla kvar den perfekta tillvaron, hon måste göra allt för att vännerna ska bli nöjda. Men går det verkligen att vara vän med alla på en gång? Hur kan man tillfredställa en person utan att såra en annan? Rykten börjar spridas om Sanna, rykten om att hon är tillgjord, ja, till och med falsk. Utan att vara medveten om det spelar hon ett högt spel.

Linas Kvällsbok

Av Emma Hamberg

Genre: Killar, Sex, Kärlek, Vänner, Lögner

Femtonåriga Lina har tröttnat på att ljuga. Inför alla i skolan ljuger hon om sitt liv för att göra det lite mindre ointressant, diskret målar hon över faktumet att hon aldrig ens kysst en kille. Men nu har hon tröttnat och i sin kvällsbok skriver hon ned hela sanningen om sitt liv. Samtidigt bestämmer hon sig för att ta tag i sitt liv och bli lite mer som alla andra, vilket leder till att hon blir ihop med Danne som hon inte gillar för fem öre. Medan hon trasslar sig djupre och djupare in i förhållandet med Danne har hon bara ögonen för en person, Ivar i sjuan. Men vad skulle hennes vänner säga om de fick reda på att det var Ivar och inte Danne hon bestämt sig för?

Räcker det om jag älskar dig?

Av Katarina von Bredow

Genre: Förbjuden kärlek, Alkoholproblem

Fanny är nitton år och precis på väg att frigöra sig från sin mamma, vilket plötsligt visar sig vara lättare sagt än gjort. Som om det inte räcker inser hon snart att hennes pojkvän inte beter sig som han brukar och med fasa inser hon att han ljuger för henne. När hon slits mellan sin mamma och pojkvän dyker so-läraren Finn upp och något som inte liknar någonting annat tar fart. Plötsligt sitter Fanny fast i en i längden ohållbar situation.

Etiketter: , ,

Comments are closed.