Sluta retuschera!

24 maj, 2010
Av

Något som ofta debatteras numera är samhällets hastigt tilltagande skönhetsideal. Somliga hävdar att det krävs ideal för att man ska kunna prestera, men samtidigt är det svårt att värdera en riktig prestation då få känner till hur mycket fusk som förekommer i medievärlden. Läs, tyck och ta ställning.

Mänskligheten har alltid haft sina skönhetsideal, likt en mall som visar hur man ska sträva efter att se ut och vad som är fint och fult. Men i takt med att samhället förändras så tilltar också dessa ideal, och alltid är det utseendet som är viktigast. Vad många inte förstår är hur falsk medievärlden kan vara och hur man bör hantera den information man tar in via tidningar, tv, reklam och annat.

Bakom denna falskhet står våra hundratals veckotidningar som visar månadens mode, billigaste skorna i stan, den bäst verkande ansiktskrämen och andra käcka tips. När man slår upp en tidning möts man av bilder på glada, vackra kvinnor som vid första anblicken ser helt naturliga ut, men när man studerar bilderna närmare framgår det tydligt hur mycket de ljuger.

Det är så lätt att retuschera en bild och få det att se ut som om man inte har gjort någonting alls. Med ett knapptryck kan man skära bort tjugo centimeter av midjan och sudda ut rynkor och finnar, ganska klassiska knep till ett, enligt många, vackrare intryck. Men utan större svårigheter går det också att byta ögonfärg, räta ut och bleka tänder, göra ansikten smalare, förlänga ben och byta färgton på hår.

Förlagen bakom dessa tidningar verkar inte förstå vad detta sänder ut för signaler. Att praktiskt taget måla om en bild och förvränga människokroppar till något som ska uppfattas som vackert är som att direkt säga att någon är ful i sitt naturliga skick. Samtidigt skriver de saker om att man ska älska sig själv som man är och vara nöjd med sitt utseende. Detta krockar ganska ordentligt med de bilder de publicerar, snacka om dubbelmoral!

Det finns tusentals med motargument till detta, men i slutändan leder dem nästan alltid tillbaka till ruta ett igen; retuschering påverkar samhället mer än man tror. När man vill marknadsföra en klänning kan man ju förstå att en säljare tycker att den ser lite nättare och snyggare ut om man fixar till kroppsproportionerna på modellen lite. Detta tycker förstås även alla unga tjejer som tittar på klänningen i tidningar och reklaminslag och då genast vill gå och köpa den. Så lätt går det för säljaren att dra in sina pengar. Men tonårstjejerna då? Klänningen ser ju i deras ögon inte alls lika nätt och fin ut på deras egentligen fullkomligt normala kroppar om man jämför med hur den såg ut i tidningen. Med dåligt självförtroende känns dessa bilder ännu värre att se på, och så är den onda cirkeln igång. En hemsk och onödig hetstävling där allt går ut på att vara snyggast, smalast och bäst. Att vara glad och nöjd med sig själv är det ingen som tänker på.

Vart är medievärlden på väg egentligen? Är det inte dags att man börjar inse att äkta skönhet kommer inifrån? Genom att sprida information om hur vanligt det är med bildfusk till alla kan man få folk att ta det de läser med en nypa salt, för att man tillslut ska kunna knäcka fördomarna kring vad som ska uppfattas som vackert.

När man slår upp en tidning ska man kunna relatera till modellerna på bilderna som riktiga människor utan att känna sig underlägsen. Inget ska få hindra en från att känna sig vacker, man ska inte behöva vara lång och smal och ha stora bröst för att bli accepterad. En bild på en mullig och hälsosam kvinna skulle kunna representera större delen av dagens samhälle, och om en sådan bild kan få en femtonårig flicka att sluta kräkas upp sin lunch så är det värt det.

Vill du veta mer om fotoretuschering och lära dig lite om hur tidningar redigerar sina bilder?

Gå då in på http://flicka.org/gotflash.html

Känner du dig påverkad av skönhetsideal i samhället?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Kommentarer:

  1. Jacob - 26 oktober, 2010 19:09

    jag tyker att modet bestemer för myket! Mode kläder är dyyyyyyyyra och ömtåliga. men det dåligaste tyker jag är att det är någon snube i paris eller New york som bestemer det. kort är min åsikt:Mode är DÅLIGT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!