Samarbeta nu!

20 maj, 2010
Av

Många elever på skolan har upplevt att det är jobbigt att samarbeta med ett arbete man skriver på datorn, man vet inte vilken version av ett dokument man ska spara, man måste frakta det man skrivit mellan datorn hemma och datorn i skolan och så är plötsligt en gruppmedlem sjuk så att man inte kommer åt hans eller hennes profil, en ganska besvärande situation med andra ord.

Men nu har våra genialiska datakillar (kan jag säga utan att överdriva) utvecklat ett sätt att samarbeta med en text över internet, så att man kan spara och bearbeta dokument tillsammans från varsin dator för att tillsammans uppnå bästa resultat.

Denna funktion finns på http://samarbeta.friskola.nu

Jag hade tänkt förklara lite hur detta fungerar och ge lite tips på hur man bör använda detta. Själva sidan ser ut såhär:

1. För att skapa ett nytt dokument, en så kallad nätnot så trycker du på Skapa en nätnot.

2. Sidan du kommer till ser ut som på bilden nedan. I textrutan kan du skriva precis vad du känner för, förslagsvis ett skolarbete. När du skapar en nätnot får du en länk som är unik för just din nätnot, så att ingen annan kommer åt den. Det är förstås inte helt hemligt eftersom att det går att gissa sig till länkarna så jag avråder er från att skriva era hemligaste hemligheter här men det finns ingen risk att någon okänd person kommer åt ditt arbete av en slump. För att se denna länk trycker du på knappen Bjud in någon, där finns länken som du kan kopiera och spara någonstans. Glöm inte att alltid ha länken nedskriven eller inpräntad i minnet för du kan inte gå tillbaka till det du skrivit utan länken.

3. Det går att vara flera stycken inne på samma nätnot samtidigt, även om man är på olika datorer. På det sättet kan du och en vän besämma en tid då ni sätter er vid datorn för att tillsammans redigera samma text, utan att ens lämna sovrummet!

4. Jag har skapat en egen nätnot för att visa hur detta fungerar, denna har länken: http://samarbeta.friskola.nu/tduhhp

Här har jag skrivit en liten flummig tanke om nätnoter, men den person som går in på länken efter mig kan skriva vad som helst, och även sudda det som jag har skrivit. Nästa gång jag återvänder till min nätnot så kanske det står en bellmanhistoria där eller något helt annat. Var därför noga med att inte lämna ut länken till personer ni inte litar på.

5. Dock finns det en väldigt fiffig historikfunktion i detta också. Det innebär att du när som helst kan gå tillbaka till något du skrivit tidigare så det gör inget om du skulle råka förlora något, det finns alltid kvar. Om jag alltså tycker att min text om nätnoter är bättre än någons bellmanhistoria så kan jag gå tillbaka till det jag skrev tidigare utan problem.

Comments are closed.