Betygshets!

17 maj, 2010

Ibland kan man börja undra om det här med betyg är riktigt bra. Självklart måste lärarna betygsätta oss elever men betygshetsen som drabbar eleverna när de börjar åttan är inte bra för någon. När det kommer till skolan och kunskap så handlar det inte längre så mycket om att lära sig nya saker och komma ihåg dem för att kunna använda senare i livet, utan mest om att få bra betyg.

När jag började åttan så satsade jag, precis som jag tror att många andra också gjorde, väldigt högt. Jag ville ha MVG i det mesta och trodde uppenbarligen på att jag skulle få det också. Men självklart blev det inte så och jag fick lära mig att det inte var så enkelt iallafall. Precis som jag så tror jag att många elever som börjar åttan har väldigt höga förväntningar på sig själva och tror att de kommer att orka plugga upp alla betyg till MVG. För vissa kanske det går, det finns de som är otroligt duktiga i skolan och klarar pressen, men för de som inte lever upp till sina och kanske omgivningens förväntningar kan verkligheten knäcka.

För mig så tog det ett tag att förstå vilken nivå jag ligger på i de olika ämnena och att jag inte kan så mycket bättre. Det var först då som jag kunde bli riktigt nöjd med ett VG istället för ett MVG. Men när jag väl hade förstått det så hade det gått cirka ett och ett halvt år då jag ständigt var missnöjd med mina betyg och alltid kände att jag borde kunna bättre. Denna betygshets tog över mig och den kunskap vi då skulle ta in hade inte någon speciell mening för mig, eftersom det bara var betyget som var viktigt. Det jag kände då tror jag många känner fastän skolan inte har den meningen, att alla elever ska gå ut med toppbetyg.

Att denna betygshets finns bland eleverna är inte någons fel direkt, den har utvecklats själv. Allt ska vara bra och helst bli färdigt fort. Ingen har direkt anmärkt på systemet utan mest accepterat det som det är, men om vi ser tillbaka till elevernas föräldrars tid i skolan så fanns inte denna betygshets på samma sätt som idag, det är stor skillnad. Men vår värld fungerar annorlunda nu så det enda man kan göra för att hjälpa sig själv genom skoltiden är att försöka hitta sin egen nivå i skolan så tidigt som möjlig. För tro mig, det underlättar mycket i vardagen!

1. Anna - 17 maj, 2010 20:54

Håller med dig! Man tappar bort sig själv och sin egen vilja i hetsen att ständigt överträffa sig själv. Men på något sätt har detta hjälpt mig också, jag har lärt mig att det är okej att misslyckas och att det aldrig är försent att ändra sig.