Varför diskriminering?!

10 maj, 2010
Av

Varför diskriminering?!

- Jävla bög!
- Vadå bara tjejer, Madde sitter ju där!
- Min grupp är bara tjejer!
- Jocke är ju med.
- Jag sa ju det, bara tjejer.

Är det något fel med att vara bög? Hur kan det vara ett skällsord? Är det en förolämpning för en kille att kallas tjej? Är det en förolämpning för en tjej att kallas kille?
- Tydligen! Men varför?
Enligt eleverna på Södertörns friskola är det i alla fall det. Bög är ett skällord. Sofie sitter mellan Tomas och Linus. Framför Alice och Martin och bakom Linnea och Viktor. Enligt hennes klasskompisar sitter hon ”omringad av killar”. Jag förstår det inte! Vad är det för fel på att Ebba blir kär i Isac. Inget antagligen. Men däremot om Ebba blir kär i Rebecca, då blir det stor uppståndelse och hon skulle antagligen bli väldigt retad och folk skulle tycka det var konstigt. Då är det minsann fel. Men vad är det för skillnad?! Om det är en kille eller tjej man blir kär i. Jag förstår inte varför det är onormalt att bli kär. När det faktiskt händer de flesta människor på jorden. Jag kan inte förstå varför det är fel att vara annorlunda. Jag vill mycket hellre vara speciell. Varför är det annorlunda? Varför blir människor dömda till döden för sin kärlek? Som de för det första inte kan rå för och för det andra är helt naturlig.
Felet ligger antagligen hos de som ogillar homosexualitet. Men vem får lida för det?

Varför är det alltid fel att vara det kön man inte själv har? Varför uppstår sådana kommentarer? När det faktiskt finns människor som skulle ge vad som helst för att få byta kön.

På svensklektionen fick vi svara på två frågor som introduktion för en film vi skulle se:
- Vad är manligt?
- Vad är kvinnligt?
Ingenting! Ingenting!
Det finns bara personligheter. Men det är så konstigt. Om Edvin gillar att leka med dockor (anses vara typisk tjejgrej) då är han mesig! Men om Jonna spelar fotboll (anses vara typisk killgrej) då är hon en tuff tjej!
Hur kommer det sig? Jag har tusen frågor. Varför? Varför? Varför? Finns det någon som har svar? Som kan berätta för mig och alla andra varför man inte får vara som man vill. Varför finns det tjejgrejer och killgrejer? Varför får man inte vara kär i vem man vill. Hur kan ett ord för kärlek bli ett skällsord?

Varför, undrar jag.

(Namnen i texten har inget med specifika personer att göra och symboliserar endast pojke/flicka.

Har du någon gång använt ord som "bög" eller "lebb" som skällsord?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Kommentarer:

  1. kattloppa - 21 maj, 2010 16:39

    hejs C:
    Väl talat Cecilia!