Spanien på besök

30 april, 2010

Skolans dag har alltid varit en stor och viktig tradition på vår skola, ett sätt att både få visa upp skolan, driva projekt med internationell stil och självklart, ha roligt. I år har vi i nian lyckats slå ihop allting till ett enda stort projekt som utifrån mängder av ideer tillslut mynnat ut i den ”Spanska hörnan”

Skolgården är fylld med folk, både barn och vuxna som tränger sig fram bland mängder av lotterier, försäljningsstånd och skyltar som pekar åt höger och vänster. Det är skolans dag igen som så många gånger förut, men i år går de insamlade pengarna till katastrofhjälp i Haiti istället för till Indien som de brukar göra. Utanför idrottssalen syns något som skulle kunna liknas med en explosion av skyltar i starka färger och skön salsamusik strömmar ut ur högtalarna. Här har nämligen de spanskstuderande niorna slagit sig ned för att driva en stor försäljning och massor med underhållning under namnet ”Spanska hörnan”.

- Själva idén till projektet föddes ur en helt annan idé från början, säger Gesine Åström från 9Nv1, som kommit på och drivit det hela framåt.

- Tanken var att vi skulle ha ett större projekt att samla in pengar kring, men vi visste inte vilket tema vi skulle rikta in oss på, men på spanskalektionen trillade poletten ner.

Hela klassen har under flera lektioner engagerat sig i att ordna ett så stort och välplanerat program för kvällen som möjligt. När idén om en spansk hörna väl kommit upp började allt fler förslag presenteras.

- Vi började med att skriva ned vad vi kom på, och sedan rullade det bara på, säger Gesine.

I den spanska hörnan finns en stor försäljning av bland annat vikta pappersfigurer, egensydda väskor och spansk mat. Lite längre in får man också chans att klubba sönder en piñata med ett slagträ och vinna överraskningar eller pröva lyckan i en fiskdamm.

Per

- Maten var definitivt det som sålde bäst. Vi gick runt med hembakta spanska piroger och sålde, så fort de första gått åt så gick de som smör, säger Per Jaakonantti från 9Nv1.

För att fullborda temat med ytterligare lite inspiration klär vi alla ut oss i spanska kläder, med stora festkjolar och solhattar. Den som sticker ut mest i mängden är Eleonora Ekholm från 9Bf som dagen till ära är uppklädd med både svart hatt och stor burrig mustasch.

När kvällen närmar sig sitt slut finns det inte en smula spansk mat kvar, alla piñatas är sönderslagna och fiskdammen är slutfiskad. När vi räknar ihop vår kassa kommer vi fram till att vi fått in drygt 1300 kronor, något som inte är vanligt på bara en grupp. Alla är trötta men glada, och det som känns allra bäst är vetskapen om att dessa pengar kommer att gå till något mycket viktigt och bra. Denna kväll har inte bara visat oss hur man ska tänka för att dra till sig folks uppmärksamhet, utan också hur mycket man klarar av tillsammans.

1. kattloppa - 9 maj, 2010 18:17

Snygg hatt 83